Jak oduczyć psa skakania do twarzy na powitanie?   (http://kobieta.wieszjak.pl/forum/thread/124113,Jak-oduczyc-psa-skakania-do-twarzy-na-powitanie.htm)

~Aniutek - 10:16 08-09-2010
Mój pies świętej pamięci też tak skakał i czasami kogoś nawet zadrapał. Teraz już będę wiedziała jak psa oduczyć - jak będę mieć znowu zwierzaka w domu.
~A-nicz - 13:49 27-09-2010
Ja zawsze grożę palcem i mówię podniesionym głosem. Dostawał też przez jakiś czas karę - np. nie dawałam mu smakołyków. I powiem, że poskutkowało :)
~Ja - 16:51 06-10-2010
Mój tez miał tendencję skakania i po mnie i po znajomych. Przychodząc do domu ignorowałam go. Gdy probował skakać skutkowała krótka komenda siad. I tak za każdym razem aż do skutku. Warto też przygotować znajomych przed wizytą aby reagowali w ten sam sposób. U mnie pomogło. A i nie zapominajmy nigdy o nagrodzie :)
Słyszałam tez, że można wykorzystać taki trik. Gdy pies skacze staje mu się na tylne łapy ale nigdy tego nie próbowałam
zofbro - 16:10 13-10-2010
Ignorowanie psa jest skuteczne, ale warto również za każdym razem gdy wchodzimy do domu a nasz pupil nas "obskakuje" prócz ignorowania wyjść i wejść jeszcze raz i powtarzać czynność aż do skutku. Mój weterynarz twierdzi, że deptanie psa nie daje żadnych rezultatów. Wręcz przeciwnie - drażni psa jeszcze bardzie bo zwyczajnie sprawiamy mu ból.

Niezbędnik »

Katalog ciuchówKalkulator BMI
Trendy 2012Dopasuj fryzurę
Szukaj wśród 221 742 oddziałów lub poradni

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZostań naszym ekspertem
dukeaeccGarionmfilipinkaja_jagienka
dukeaeccGarionmfilipinkaja_jagienka
Dołącz do naszego grona