Szczęśliwe i pechowe liczby w feng shui   (http://kobieta.wieszjak.pl/forum/thread/13546,Szczesliwe-i-pechowe-liczby-w-feng-shui.htm)

~justa - 18:23 22-10-2009
no spoko pomogło mi dzieki xd
~Ewa - 10:20 27-10-2009
Nie co brać tego tak na poważnie:). Prawdziwe FS to tradycyjne FS czyli 4FP jak to ciągle tutaj powtarzają na forum, czasem taka 4 może być dla nas szczęśliwa:).
RapaNui - 11:49 27-10-2009
I tu masz Ewo całkowitą rację !
Cyfra 4 w Feng Shui wiąże się np. z romansami, czy nauką.
A tak ogólnie, to nie należy mieszać różnych nauk ze sobą, w tym przypadku numerologii z Feng Shui.
Zresztą chińska numerologia jest trochę odmienna i bazuje na kwadracie Lo Shu.
~Ewa - 12:10 27-10-2009
Często dostępna literatura nt. FS wprowadza wiele zamieszania. I w tym problem. Chociaż z drugiej strony fajnie się ją czyta. Wiadomo, że jeśli ktoś chce mieć dom zgodny z FS to powinien odbyć konsultacje - samemu z książek nie powinno się tego robić. Rzeczywiście numerologia chińska to odrębny temat i równie ciekawy jak FS:).
RapaNui - 13:24 27-10-2009
Pewna znana osoba powiedziała : "Róznica pomiędzy łatwym sposobem i trudnym sposobem, polega na tym, że ten drugi działa."

Tak też jest z "łatwym" Feng Shui.
~Ewa - 13:42 27-10-2009
Piękny cytat:) i prawdziwy.
~True - 23:57 27-10-2009
A jak odczytać numer domu:26, a numer mieszkania: 34?
Czy te liczby nalezy zsumować?

Dziękuję za pomoc
Włodzimierz Buliński - 22:23 28-10-2009
True,
ja mieszkam w domu pod numerem 55 i jakoś przędę ;-)
26 lub 34 się kryją przy tym ;-)

a tak na poważnie - zamiast się stresować takimi artykułami lepiej poczytaj o prawdziwym czyli Tradycyjnym Feng Shui.

głowa do góry!
RapaNui - 10:25 30-10-2009
" jak odczytać numer domu:26, a numer mieszkania: 34?"
----------------------------------------------
Jeśli ktoś ma ochotę poznać znaczenia dwucyfrowych liczb w numerologii i zna język angielski, to polecam stronę : http://www.decoz.com/Double-digitNumbers.htm .
Np.: 26 - wspaniała dla biznesu i zarządzania. Dobry strateg, pracoholik, ale też często źle sobie radzi w aferach personalnych.
~zbik - 09:58 04-03-2010
pracuje w chińskim zakładzie produkcyjnym cały czas sie zastanawiałem dlaczego są tam linie produkcyjne 1a 1b 2a 2b 3a 3b 5a 5b 6a 6b a nie ma 4a i 4b teraz już wiem
~gość - 11:27 04-03-2010
To kwestia przesądów, które czy się z nimi zgodzić czy nie - istnieją. Ludzie w pewne rzeczy wierzą, nawet jesli logicznego uzasadnienia nie ma. W tzw. kulturze zachodniej podobnie jest z liczbą 13. Do tego stopnia, że niektóre linie lotnicze nie mają 13 rzędu...

pozdrawiam,

Anna Sztandera
~sylwia - 09:31 28-06-2010
No dobrze, a co w przypadku liczbu dwucyfrowych? Jesli nasz numer mieszkania to 44 - czy wtedy cyfry sumuja sie dajac szczesliwa osemke czy tez pozostaja dwoma czworkami - dajac podwojne niesczcescie?
Włodzimierz Buliński - 13:54 29-04-2011
[quote=~sylwia] No dobrze, a co w przypadku liczbu dwucyfrowych? Jesli nasz numer mieszkania to 44 - czy wtedy cyfry sumuja sie dajac szczesliwa osemke czy tez pozostaja dwoma czworkami - dajac podwojne niesczcescie? [/quote]

Absolutnie nie!
Żadnego podwójnego nieszczęścia nie będzie bo to tylko przesąd oparty na chińskiej fonetyce i podobieństwie do innego wyrażenia. Równie dobrze ktoś mógłby powiedzieć że w Polsce numer 9 oznacza śmieć bo fonetycznie brzmi podobnie ;-)
~dolar - 01:56 08-07-2011
od dziecka nienawidziłem liczby 4, zawsze kojarzyła mi się ze śmiercią, czymś złym... unikałem i unikam jej zawsze ale nigdy nie zastanawiałem się dlaczego...
~dolar - 02:01 08-07-2011
a najlepsze jest to że nawet jak numeruje katalogi to zawsze bez 4... kiedyś ktoś mnie zapytał gdzie jest czwórka... nie powiedziałem prawdy
Małgorzata Gałkowska-Błądek - 09:47 08-07-2011
Można sobie wmówić dowolny przesąd, nienawidzić dowolnej liczby, tylko proszę nie mieszać tego z Feng Shui.

Ludowe przesądy Chińczyków nie mają nic wspólnego z tradycyjnym akademickim Feng Shui.
~mmokka - 14:34 10-07-2011
Kilka miesiecy temu wraz z moim partnerem przeprowadziliśmy sie do nowego mieszkania nr 31 / 1 .
Remont w/w miejsca ciagnie sie w niskonczonosc, a do tego nasze relacje partnerskie sa coraz gorsze :(
Czy to moze miec jakis zwiazek z FS ?
Dodam ze ja jestem wg FS 5, a moj parter 1.
Dziekuje za wszelka pomoc.
Włodzimierz Buliński - 20:51 10-07-2011
[quote=~mmokka] Kilka miesiecy temu wraz z moim partnerem przeprowadziliśmy sie do nowego mieszkania nr 31 / 1 .
Remont w/w miejsca ciagnie sie w niskonczonosc, a do tego nasze relacje partnerskie sa coraz gorsze :(
Dziekuje za wszelka pomoc. [/quote]

Jak najbardziej, powodem może być złe FS waszego nowego lokum. Remont przeprowadzany we wschodnim sektorze domu może to zaostrzać.
~gość - 12:07 11-07-2011
[quote=~mmokka] Kilka miesiecy temu wraz z moim partnerem przeprowadziliśmy sie do nowego mieszkania nr 31 / 1 .
Dziekuje za wszelka pomoc. [/quote]

Oczywiście że może to mieć związek z Feng Shui, ale nie w tym sensie że zawiniły liczby. Trzeba by zbadać rozkład energii w mieszkaniu (jeśli masz "Feng Shui dla Żółtodziobów" - możesz to zrobić sama, ewentualnie możemy Ci tu pomóc w interpretacji)

Poza tym jest jeszcze astrologia, może któreś z Was wkroczyło w jakiś mniej korzystny okres życia i przez to powstają konflikty.
Małgorzata Gałkowska-Błądek - 13:32 11-07-2011
[quote=~gość]

Oczywiście że może to mieć związek z Feng Shui, ale nie w tym sensie że zawiniły liczby. Trzeba by zbadać rozkład energii w mieszkaniu (jeśli masz "Feng Shui dla Żółtodziobów" - możesz to zrobić sama, ewentualnie możemy Ci tu pomóc w interpretacji)

Poza tym jest jeszcze astrologia, może któreś z Was wkroczyło w jakiś mniej korzystny okres życia i przez to powstają konflikty. [/quote]

To powyższe ja napisałam :o)
Z niewiadomych przyczyn post ukazał się anonimowo...
~mmokka - 20:29 11-07-2011
Witam bardzo serdecznie pani Małgorzato i dziekuje za odpowiedz.
Ksiażki "FS dla Zółtodziobów" nie posiadam, często zaś opieram się na "Łatwe Feng Shui" Lillian Too i angielskiej wersji "26 Feng Shui Secrets".
W nowym mieszkaniu każde z nas czuje się dobrze (mimo ciągłego remontu), ale nasze wspólne relacje są najlepsze. Własnie teraz remont prowadzimy w sypialni (płn-zach), myslałam o zastosowaniu remediów ale za bardzo nie nie moge sie zdecydowac i czekam z tym do końca remontu.
Dodam,ze całą wschodnią cześć mieszkania stanowi pokój dzienny.
Może pomocne będą nasze daty urodzenia :
Ja 01-04-1972
mój partner 07-11-1972.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc, Monika.
~mmokka - 20:35 11-07-2011
ps. oczywiście chciałam napisać : nasze wspólne relacje są NIE NAJLEPSZE (piąta linijka)
Małgorzata Gałkowska-Błądek - 21:59 11-07-2011
[quote=~mmokka] Witam bardzo serdecznie pani Małgorzato i dziekuje za odpowiedz.
Ksiażki "FS dla Zółtodziobów" nie posiadam, często zaś opieram się na "Łatwe Feng Shui" Lillian Too i angielskiej wersji "26 Feng Shui Secrets".
W nowym mieszkaniu każde z nas czuje się dobrze (mimo ciągłego remontu), ale nasze wspólne relacje są najlepsze. Własnie teraz remont prowadzimy w sypialni (płn-zach), myslałam o zastosowaniu remediów ale za bardzo nie nie moge sie zdecydowac i czekam z tym do końca remontu.
Dodam,ze całą wschodnią cześć mieszkania stanowi pokój dzienny.
Może pomocne będą nasze daty urodzenia :
Ja 01-04-1972
mój partner 07-11-1972.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc, Monika. [/quote]

Bez godziny i miasta urodzenia trudno coś dokładniejszego powiedzieć, ale może być tak, że partner potrzebuje więcej spontaniczności i nastawiony jest na działanie, a Ty raczej potrzebujesz wsparcia, bardziej trzymasz się zasad. On jest silną Wodą i może rozpiera go energia (chyba że coś w godzinie jest specyficznego) :o) Zapiszcie się razem na spinning ("stadna" jazda na rowerach w sali), jest w tym element Drzewa (partner potrzebuje Drzewa) i element Metalu (Tobie dobrze zrobi). Kupcie sobie takie same czerwone (lub bordowe) koszulki. Powinno pomóc. Jeśli rozmawiacie to zapal jakieś kadzidełko (np. paczula - jest rewelacyjne), małą świeczkę i w tle niech leci muzyka. To jest dobry zestaw elementów na początek - taka pierwsza pomoc :o) Kup Żółtodzioby i spróbuj zrobić sobie wykres. Jeśli jednak nie dasz rady - możesz liczyć na pomoc tutaj :o)

Trzymaj się i do dzieła!
~gość - 12:39 13-07-2011
Dziękuje za rady. Książkę kupie przy najbliższej okazji.
Coś jednak będzie w naszych godzinach urodzenia, bo to mnie rozpiera energia i decyzje podejmuje szybko - możne czasem za szybko,ale w większości były to decyzje właściwe.Mój Partner natomiast na wszystko potrzebuje czasu i przemyśleń. Kadzidełka, koszulki i świece pójdą w ruch, co do rowerów to w grę bardziej wchodzą wycieczki za miasto - już kilka nawet zaliczyliśmy.
Martwi mnie jednak jak sobie poradzić z kolorami i remediami w mieszkaniu.
Ja należę do ludzi zachodu - On przynależy do wsch.,kierunek korzystny dla mnie dla niego jest niekorzystny i na odwrót - czy jest na to jakaś rada? Oboje mamy podobne dochody,wiec czym się sugerować ?
Z góry dziękuje, Monika.

ps. Dziękuje również panu Włodzimierzowi za wniosek na samym początku.
Włodzimierz Buliński - 13:26 13-07-2011
Moniko,
rozpatrując działania Feng Shui w domu, musimy kierować się pewnym kompromisem. Podział na ludzi wschodu i zachodu jest ważny ale są ważniejsze rzeczy i nadrzędne techniki. Trzeba wziąć pod uwagę wykres Wędrującej Gwiazdy oraz wasze predyspozycje według BaZi. Zawsze można wymyślić coś sensownego ;-)

Podstawa to dobrze zrobić pomiary i sporządzić wykres. Jeśli czujesz się na silach to "żółtodzioby" do ręki i do dzieła ;-)Jeśli nie, to lepiej aby to zrobił fachowiec.

To tak, jak z ambitnym planem położenia płytek w łazience przez laika. Nie jest to niemożliwe ale co zrobić jak wyjdzie krzywo ..... ;-)

Mimo wszystko zawsze warto spróbować!
~mmokka - 20:48 22-07-2011
Witam ponownie po przerwie. Chciałabym podziekowac pani Małgorzacie i panu Włodzimierzowi za rady na forum. Ksiazka zamowiona, remont przybrał tempa w ciagu ostatnich dwóch tygodni :). Postaram sie zrobic wykres, ale nie wiem czy to bedzie mozliwe bez dokladnych godzin urodzenia. Gdybym miała wątpliwosci pozwole sobie pisac na adres e-mail. Pozdrawiam serdecznie, Monika.
~Iwona - 20:46 14-08-2011
Witam
A jak ma się FS w kawalerce, gdy jeden i ten sam pokój jest sypialnią, pokojem gościnnym i gabinetem i jadalnią i nie wiem, czym jeszcze. Nigdzie nie znalazłam nic o kawalerkach i FS. I jeszcze jedno numer mieszkania 6/5 wróży dobrze?
Włodzimierz Buliński - 07:58 15-08-2011
[quote=~Iwona] Witam
A jak ma się FS w kawalerce, gdy jeden i ten sam pokój jest sypialnią, pokojem gościnnym i gabinetem i jadalnią i nie wiem, czym jeszcze. Nigdzie nie znalazłam nic o kawalerkach i FS. I jeszcze jedno numer mieszkania 6/5 wróży dobrze? [/quote]

Wszystko zależy od wykresu energetycznego jaki posiada mieszkanie, jego układu, osób tam przebywających czy rodzaju pracy, jaką się tam wykonuje.
Numery mieszkania możesz sobie darować ;-)
~mimi - 22:58 29-10-2011
[quote=Włodzimierz Buliński] [quote=~Iwona] Witam
A jak ma się FS w kawalerce, gdy jeden i ten sam pokój jest sypialnią, pokojem gościnnym i gabinetem i jadalnią i nie wiem, czym jeszcze. Nigdzie nie znalazłam nic o kawalerkach i FS. I jeszcze jedno numer mieszkania 6/5 wróży dobrze? [/quote]

Wszystko zależy od wykresu energetycznego jaki posiada mieszkanie, jego układu, osób tam przebywających czy rodzaju pracy, jaką się tam wykonuje.
Numery mieszkania możesz sobie darować ;-) [/quote]

Ekspercie,

proponuję podejść do tematu profesjonalnie.
Raz liczby, a konkretnie sekwencje mają znaczenia, innym razem numery mieszkania można darować.
~gość - 22:59 29-10-2011
[quote=Włodzimierz Buliński] [quote=~Iwona] Witam

Ekspercie,

raz o numerach piszesz jak wyzej, a innym razem tak .:http://kobieta.wieszjak.pl/forum/thread/129456,Jakie-znaczenie-ma-akwarium-w-feng-shui-tradycyjnym.htm,2 />
może warto się zdecydować.
Włodzimierz Buliński - 11:17 30-10-2011
[quote=~gość] [quote=Włodzimierz Buliński] [quote=~Iwona] Witam

Ekspercie,

raz o numerach piszesz jak wyzej, a innym razem tak .: href='
http://kobieta.wieszjak.pl/forum/thread/129456,Jakie-znaczenie-ma-akwarium-w-feng-shui-tradycyjnym.htm,2
[/quote]

Witam,
obawiam się, że nie rozumiesz istoty tematu, w takim razie Ci wytłumaczę ;-)

Jeśli chodzi o temat związany z numerami mieszkań to mamy tu do czynienia z normalnym zapisem matematycznym ale znakowym.
Jeśli chodzi o sekwencje liczbowe związane z kombinacją He Tu o jakich piszę w moim artykule, sprawa ma się zupełnie inaczej. Tam mamy do czynienia z fizycznym odzwierciedleniem liczb w odpowiedniej ilości ryb.

Myślę, że teraz rozumiesz, jaka jest różnica miedzy tymi dwoma sytuacjami ;-)
~gość - 23:13 02-11-2011
[quote=Włodzimierz Buliński] True,

a tak na poważnie - zamiast się stresować takimi artykułami lepiej poczytaj o prawdziwym czyli Tradycyjnym Feng Shui.

głowa do góry! [/quote]

Ekspercie,

raz o numerach piszesz jak wyzej, a innym razem tak .:http://kobieta.wieszjak.pl/forum/thread/129456,Jakie-znaczenie-ma-akwarium-w-feng-shui-tradycyjnym.htm,2 />

Pańska teoria daje do myślenia :)
~gość - 23:17 02-11-2011
[quote=Włodzimierz Buliński] [quote=~gość] [quote=Włodzimierz Buliński] [quote=~Iwona] Witam

Ekspercie,

raz o numerach piszesz jak wyzej, a innym razem tak .: href='http://kobieta.wieszjak.pl/forum/thread/129456,Jakie-znaczenie-ma-akwarium-w-feng-shui-tradycyjnym.htm,2 /> [/quote]

Witam,
obawiam się, że nie rozumiesz istoty tematu, w takim razie Ci wytłumaczę ;-)

Jeśli chodzi o temat związany z numerami mieszkań to mamy tu do czynienia z normalnym zapisem matematycznym ale znakowym.
Jeśli chodzi o sekwencje liczbowe związane z kombinacją He Tu o jakich piszę w moim artykule, sprawa ma się zupełnie inaczej. Tam mamy do czynienia z fizycznym odzwierciedleniem liczb w odpowiedniej ilości ryb.

Myślę, że teraz rozumiesz, jaka jest różnica miedzy tymi dwoma sytuacjami ;-) [/quote]

Tak, teraz rozumiem :)
W przypadku mieszkań mamy do czynienia z fizycznym odzwierciedleniem liczby odpowiedniej ilości mieszkań. :o)
Włodzimierz Buliński - 09:34 03-11-2011
~gość - 13:19 03-11-2011
[quote=Włodzimierz Buliński] [quote=~gość] [quote=Włodzimierz Buliński] True,

głowa do góry! [/quote]

Ekspercie,

Pańska teoria daje do myślenia :) [/quote]

Jeśli ktoś ma kłopoty z myśleniem, to ja już nic na to nie poradzę ;-) [/quote] Co masz na myśli pisząc o kłopotach z myśleniem. Jaki ma to związek z tematem i ta twoja bezradność, po co o niej nam piszesz.
Włodzimierz Buliński - 15:38 03-11-2011
[quote=~gość] [quote=Włodzimierz Buliński] [quote=~gość] [quote=Włodzimierz Buliński] True,

głowa do góry! [/quote]

Ekspercie,

Jeśli ktoś ma kłopoty z myśleniem, to ja już nic na to nie poradzę ;-) [/quote] Co masz na myśli pisząc o kłopotach z myśleniem. Jaki ma to związek z tematem i ta twoja bezradność, po co o niej nam piszesz. [/quote]

Wytłumaczyłem wyżej i prościej się raczej nie da. Jeśli tego nie rozumiesz, masz kłopoty z myśleniem - ot co.
Nie wykorzystuj możliwości pisania anonimowo do obrażania innych ludzi bo tak postępują zwykli internetowi trolle. Prawdopodobnie gdyby nie taka możliwość, to nie napisałbyś tu ani jednego słowa.
Jeśli chcesz ze mną dyskutować to zachowuj się jak należy i uzasadniaj swoje zdanie, inaczej nie będę miał ochoty ci odpowiadać na jakiekolwiek pytanie.
Jeszcze jedno: to, że ja nie widzę twojego całego IP, nie oznacza, że jesteś nie do namierzenia i jeżeli trzeba będzie to ktoś z redakcji zajmie się twoją osobą i wtedy odechce ci się personalnych ataków.

miłego dnia
~gość - 21:44 04-11-2011
[quote=Włodzimierz Buliński] [quote=~gość] [quote=Włodzimierz Buliński] [quote=~gość] [quote=Włodzimierz Buliński] True,

głowa do góry! [/quote]

Ekspercie,

Jeśli ktoś ma kłopoty z myśleniem, to ja już nic na to nie poradzę ;-) [/quote] Co masz na myśli pisząc o kłopotach z myśleniem. Jaki ma to związek z tematem i ta twoja bezradność, po co o niej nam piszesz. [/quote]

Wytłumaczyłem wyżej i prościej się raczej nie da. Jeśli tego nie rozumiesz, masz kłopoty z myśleniem - ot co.
Nie wykorzystuj możliwości pisania anonimowo do obrażania innych ludzi bo tak postępują zwykli internetowi trolle. Prawdopodobnie gdyby nie taka możliwość, to nie napisałbyś tu ani jednego słowa.
Jeśli chcesz ze mną dyskutować to zachowuj się jak należy i uzasadniaj swoje zdanie, inaczej nie będę miał ochoty ci odpowiadać na jakiekolwiek pytanie.
Jeszcze jedno: to, że ja nie widzę twojego całego IP, nie oznacza, że jesteś nie do namierzenia i jeżeli trzeba będzie to ktoś z redakcji zajmie się twoją osobą i wtedy odechce ci się personalnych ataków.

miłego dnia [/quote]

Szanowny EKSpercie,

pisząc anonimowo ponoszę taką samą odpowiedzialność jak Pan. Jeżeli chodzi o daneo sobowe, to istnieje coś takiego jak Ustawa o ochronie danych osobowych i mam prawo z niej korzystać. Jeżeli ma Pan jakieś uwagi dotyczące osób, to proszę zgłaszać odpowiednim władzą. Pańskie zachowanie wyczerpuje, naruszenie moich dóbr osobistych, wzywam do zaniechania. Przechodzę do tematu, bo dyskusję na temat mojej osoby uważam za zakończoną.

Jeżeli chodzi o liczbę rybek w akwarium, to zasada 1-6 bądź6-1 jest prawdziwa. Kombinacja He To jest wykorzystywana w wyborze piętra, numeru mieszkania. Joey Yap opisuje to w swoich książkach.

Niezbędnik »

Katalog ciuchówKalkulator BMI
Trendy 2012Dopasuj fryzurę
Szukaj wśród 221 742 oddziałów lub poradni

Społeczność »

Zadaj pytanie na forum
Ekspert wieszjak.pl

Bożena Radzikowska

Dyplomowany Konsultant Feng-Shui.
Zostań naszym ekspertem
dukeaeccGarionmfilipinkaja_jagienka
dukeaeccGarionmfilipinkaja_jagienka