szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick
* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
12:34 02-03-2010 ~Obserwator
Bardzo dziękuję Pani Anno za super artykuł.
Jak rzadko można przeczytać coś merytorycznego na temat tej pasjonującej wiedzy i nie jest to tylko o kryształkach, dzwonkach, wstążeczkach, kaczuszkach, strefie bogactwa itd.
Miło również poobserwować wymianę poglądów między Państwem - kulturalną, merytoryczną, bez wycieczek osobistych (co się niekiedy zdarza nawet w komentarzach do innych artykułów na tych stronach).
Pani Anno, Pani Małgorzato mam nadzieję, że Północ w tym roku Paniom służy i zaszczycicie nas jeszcze wieloma równie ciekawymi przemyśleniami.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
2.
00:02 23-02-2010 AnnaSztandera
Pani Izabelo,
pisząc o krytyce, a raczej odróżnieniu krytyki poglądu czy podejścia od krytyki osoby, mialam przede wszystkim na myśli ...siebie ;-) ponieważ pozwoliłam sobie nad dość wyraźną krytykę publikacji wspominanej autorki, w których informacje sensowne przemieszane są z ..."sensownymi inaczej", i wprowadzają w błąd.
A nawiązując do Pani pytania:
Feng Shui oprócz podstawowych teorii Yin-Yang or Pięciu Przemian, "współpracuje" (zależnie od preferencji i wiedzy konsultanta) z takimi dziedzinami chińskiej metafizyki jak: Yi Jing (I Cing - Księga Przemian), Xuan Kong a zwłaszcza Xuan Kong Da Gua (to system, a raczej zbiór wielu technik prognozowania wydarzeń, na podstawie analizy czasu i terenu). Jest on częścią Feng Shui w ramach tzw. systemu San Yuan, ale też odrębną, niezależną dziedziną. Niekiedy stosuje się też metodę Qi Men Dun Jia. Jednak podstawą są:
BA ZI (analizująca profile osobowości i potencjał człowieka w czasie) i ZE RI ściśle powiązana z Ba Zi chińska sztuka oceny jakości i doboru właściwych dat) - bardzo ważna przy wyznaczaniu sprzyjającego terminu na określone działania - tak dla człowieka jak i jego domu.
Na użytek Feng Shui, Ze Ri wykorzystuje się głównie do wyznaczania dat rozpoczęcia budowy, kopania fundamentów, rozpoczęcia remontu, wreszcie (bardzo ważne) przeprowadzki. A wewnątrz do instalowania kuchenki czy ustawiania łóżka.
Jeśli interesuje Panią nauka Feng Shui lub BaZi, to zapraszam oczywiście na świetne merytorycznie kursy Mastery Academy of Chinese Metaphysics, autorstwa jej założyciela, Mistrza Joey Yapa. Nieskromnie dodam, że w Polsce licencję do prowadzenia niektórych kursów bogatego programu Mastery Academy ma niżej podpisana. Są to właśnie kursy Feng Shui i BaZi. Mocną stroną nauki w tej szkole są też bardzo dobre jakościowo i edytorsko materiały.
Tyle autoreklamy a właściwie reklamy Mastery Academy ;-)
pozdrawiam,
Anna Sztandera
Konsultantka i instruktorka Feng Shui i BaZi
www.masterconsulting.pl
3.
20:37 22-02-2010 Włodzimierz Buliński
Małgosia jest bardzo skromną osobą więc muszę tutaj wspomnieć że to dzięki Niej stałem się konsultantem i wiem tyle ile wiem.
Ze swojej strony mogę polecić Ją jako wspaniałego nauczyciela i jestem dumny ze razem możemy reprezentować w Polsce naszą szkołę pod kierunkiem naszego Mistrza Josepha Yu.
4.
20:25 22-02-2010 Małgorzata Gałkowska-Błądek
Izabelo, jest wielu wartościowych nauczycieli w Polsce i wiele kursów. Nie chcę tu na forum robić reklamy :o)
Jednak to właśnie kursy i seminaria są właściwym miejscem nauki; w książkach nie znajdziesz wielu wartościowych rzeczy.
5.
20:21 22-02-2010 izabela
Zgadza się. Jeśli inaczej ktoś interpretował moją wypowiedź - to z góry przepraszam. Wracając do tematu - przytoczyłam p. Lilian Too, dlatego, ze znam tą Panią jako autora wielu książek o FS, które czyta się przyjemnie. Nie chciałam nikogo krytykować. Czytając wypowiedzi na forum - często przytacza się 4FP. Czy tylko ta teoria w praktyce FS jest wykorzystywana? Jak się jej nauczyć by móc samemu praktykować i interpretować? Pozdrawiam serdecznie.
6.
14:28 22-02-2010 ~gość
Pani Izabelo,
Myślę, że należy unikać/wstrzymać się z krytką konkretnych osób, a odnosić do konkretnych poglądów czy teorii.
Pani L.Too należy się ukłon za jej wkład w popularyzację Feng Shui. Prywatnie jest wg mojej wiedzy przemiłą osobą. Jednak każdy medal ma dwie strony. Książki pani Too łatwo i przyjemnie wprowadzają w temat, ale są "zaśmiecone" (bez urazy)niemerytorycznym nawoływaniem do zastosowania rozmaitych gadżetow, figurek, remediów.
Żeby je zastosować, należy je ...kupić. Zważywszy na fakt, że istotną jak się wydaje, częścią działalności pani Too jest handel takimi wyrobami (co nie jest zabronione) ...wówczas nawoływanie do ich zastosowania w imię zasad Feng Shui staje się moralnie dwuznaczne. Zwłaszcza, że żadne klasyczne/tradycyjne szanowane przez fachowców źródła ich nie rekomendują. Powiedzmy wprost: jest wprowadzaniem czytelnika w błąd, obiecywaniem "gruszek na wierzbie".
Z tym poglądem można się oczywiście nie zgodzić. Proponuje zatem test przez zastosowanie. Przekonanie się na własnej skórze, czy te cudowne "remedia" (mające niekiedy - o zgrozo! - konotacje religijne) rzeczywiście dokonają cudów.
Bądźmy poważni.
Prawdziwej zmiany np. poprawy relacji czy wyzdrowienia żadna figurka za nas nie zrobi. Potrzebny jest przede wszystkim wkład własny, własny wysiłek plus, jeśli ktoś chce i potrafi, odpowiednie wykorzystanie i używanie przestrzeni (czyli zastosowanie Feng Shui).
Odnośnie Ba Zi (Czterech Filarów Przeznaczenia): tak, jest to system astrologiczny. Dzięki niemu, po wstępnej ocenie jakości Feng Shui miejsca, możemy tę analizę doprecyzować. Określić czy to miejsce jest dobre dla konkretnych osób. W konkretnym czasie. I do tego jest nam potrzebne BaZi.
Zresztą sporo teorii Feng Shui (zwłaszcza w ramach systemu San He) pochodzi bezpośrenio z Ba Zi. Te techniki bardzo dobrze się uzupełniają.
serdecznie pozdrawiam,
Anna Sztandera
Konsultantka i nauczycielka Feng Shui i BaZi
7.
10:39 22-02-2010 izabela
Panie Włodzimierzu,
próbuję zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi. Interesuję się FS od lat, ale nie jestem ekspertem, raczej laikiem. Czytam sporo literatury na ten temat. Dla mnie 4FP to głownie astrologia - bynajmniej z tym mi się kojarzy. Proszę mojego posta nie brać tak do siebie - chętnie czytam Pana i innych wypowiedzi - zdobywając w ten sposób wiedzę, której w literaturze nie ma. Pozdrawiam serdecznie.
8.
09:36 22-02-2010 Włodzimierz Buliński
Izabelo,
problem dostępności literatury jest złożonym zjawiskiem opartym na wielu czynnikach. Jest to wiedza bardzo złożona i skomplikowana a co za tym idzie również kosztuje. Nie można wydać kilku książek o cenie kilkudziesięciu złotych z zawartością która w szkołach lub akademiach FS kosztuje wielokrotnie więcej.
Poza tym polskie wydawnictwa bardzo ostrożnie podchodzą do takich wydań.
Co innego książki np. wspomnianej Lillian Too, które są łatwe i przyjemne w czytaniu a co najważniejsze nie zmuszają przeciętnego człowieka do myślenia.
Piszesz o krytyce L. Too ale kup kilka jej książek i spróbuj sobie zrobić wykres Wędrującej Gwiazdy z pełną interpretacją oraz wykres Czterech Filarów Przeznaczenia i zastosować to w praktycznym życiu.
9.
08:20 22-02-2010 izabela
Witam,
zastanawia mnie jedno, dlaczego w dostępnej literaturze tak mało jest informacji - powiązań FS z 4FP, które tak Państwo polecają, a krytykują inne szkoły FS - choćby Lilian Too? Uważam, że to nie do końca jest w porządku. Pozdrawiam
10.
21:57 20-02-2010 AnnaSztandera
Witaj Małgosiu,
pisownia polskich czcionek w Twoim nazwisku jest cokolwiek "niestandardowa", więc nie skojarzyłam, że to ta Malgosia, którą znam. Dziękuję za miłe słowa, odnośnie artykułu.
Panie Włodku,
Co prawda jestem zdecydowanie przeciwna straszeniu przy pomocy Feng Shui, jednak zgadzając się z tym co Pan napisał:
SW... "to niezbyt korzystny sektor w tym roku" powiedziałabym bardziej dosadnie: ten sektor jest zdecydowanie niekorzystny, więc nie tylko "nie majsterkować" ,ale być może się bardziej starać .W 2010 roku, akurat południowy zachód nie chce nas wspierać ,trudno. Za to zachód czy północny-zachód chcą. Między innymi.
Pozdrawiam Oboje Państwa :-)
Anna Sztandera
Konsultantka Feng Shui, BaZi i ZeRi