Zadaj pytanie na forumZostań naszym ekspertem
| dukeaecc | kw02 | ja_jagienka | barszym |

Wieszjak.pl Panorama Firm |

Jak ma się zwracanie do mężatki, np.: pani Nowakowa lub Nowak (pani Nowak) i jej córki panny Nowakówna lub Nowak (panna Nowak) do dobrego wychowania, tzn.: która forma jest kulturalna, a która nie. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Odpowiedź na to pytanie została zawarta w tekście naszego eksperta: http://savoir-vivre.wieszjak.pl/co-dzien/217487,Zmiany-spoleczne-a-zmiany-w-zasadach-savoir---vivre.html | |||
linki reklamowe | |
~magda 77.223.*.* |
mieliśmy na studiach taką jedną panią doktor z gramatyki historycznej, która uważała się za dr Sobczykową a nie dr Sobczyk. Uważała za dziwne, że już nikt tak nie zwraca się do kobiet zamężnych. Więc jak się okazuje niektórzy chcą być jeszcze w taki sposób nazywany. Mówiła nam też, że jej córka przedstawia się jako Sobczykówna i jest z niej dumna. Miała uważam do tego prawo. Każdy operuje swoim nazwiskiem według swojego uznania.W końcu to jej nazwisko:) | ||
~Pavel 95.160.*.* |
Pani Nowak jest dla mnie Panią Nowak. Nie pytam się kobiety, zanim z nią zacznę rozmawiać, czy jest córką czy żoną, bo nie wiem jak do niej mówić. Pozdrawiam | ||
~gość 83.142.*.* |
owszem ale chodzi mi tutaj o sytuację kiedy wiemy jaki jest stan cywilny owej osoby | ||
linki reklamowe | |

| Newsletter Moda i Uroda - zamów | Kalkulator BMI |
| Trendy 2011/2012 | Dopasuj fryzurę |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |