Zadaj pytanie na forumZostań naszym ekspertem
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | zaneta1985 | nika weronika |

~Ewelina 80.51.*.* |
Dzień dobry wszystkim! Co w przypadku gdy ktoś spełnia nasze oczekiwania czy prośby ale ze złością? Nigdy nie wiem jak sobie z tym poradzić. Takie sytuacje zauważyłam np. u lekarza albo nawet w jakimś punkcie usługowym. Dana osoba nawet nie spogląda na klienta, nie mówi dzień dobry ani do widzenia, odburkuje i sprawia wrażenie jakbyśmy jej coś najgorszego w życiu zrobili a jednocześnie przecież nas obsługuje... Dobrze, z punktu usługowego można zrezygnować, mamy wolny rynek ale u lekarzy i w urzędach? Mnie osobiście w tych sytuacjach przychodzi ochota na bycie niemiłym ale jakoś się opanowuję z tym że jestem zła później cały dzień choć nic nikomu nie zrobiłam. Jakie macie opinie na ten temat? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~gość 192.168.*.* |
No cóż, to są trudne sytuacje i chyba każdy z nas spotyka się z takimi przypadkami. Mnie również to bardzo irytuje. Zasady etykiety mówią, że jeśli ktoś jest dla nas opryskliwy, powinniśmy pozostać uprzejmi. Bardzo trudne to w praktyce. Ja kilka razy nie wytrzymałam i zwróciłam uwagę albo rzuciłam kąśliwy komentarz. Czasami jak mam wyjątkowo dobry nastrój, staje się przesadnie miła wobec takich osób, aby dać im tym samym coś do zrozumienia. Zawsze to jakaś ulga :-) | ||
linki reklamowe | |
To są okropne sytuacje! Najbardziej irytują mnie babki, które siedzą w kasie w supermarkecie i z wielką obrażoną miną obsługują mnie. Ja nie wymagam,żeby suszyła zęby w moją stronę, ale na Boga niech też nie siedzi taka naburmuszona i nadęta, jakbym pół rodzinki jej udusiła. Z reguły na takie sytuacje reaguję podobnie jak osoba wyżej. Nie potrafię spokojnie przejść obok chamstwa, nieuprzejmości i nieżyczliwości. A może powinnam się tego nauczyć? Chociaż starego, dorosłego człowieka ciężko nauczyć dobrych manier. | |||
~BB 83.9.*.* |
Właśnie z powodu nieuprzejmości sprzedawczyń i kasjerek przestałam chodzić do sklepów, mało tego zaczęłam zastanawiać się, co dzieje się ze mną złego albo co złego im robię,że sprzedawczynie są takie naburmuszone, niemiłe lub udają, że muszą wynieść skrzynki, tylko dlatego, żeby mnie nie obsłużyć? Naprawdę nie wiem, jak reagować na dzisiejszych ludzi i ich kulturę? Zastanawiam się, czy to ze mną jest coś nie w porządku, czy z ludźmi, których spotykam, ale właśnie przypadki nieuprzejmości zazwyczaj zauważyłam w sklepach,albo jak Panie piszą wyżej, w przychodniach lekarskich.Są to bardzo niemiłe sytuacje. Szczerze mówiąc, zaczęłam zastanawiać się nad wizytą u psychologa,żeby wspomógł mnie duchowo i psychicznie, bo ja nie wiem, jak reagować na te opryskliwe panienki? | ||
To jest typowe zachowanie dla pań w rejestracjach w przychodniach publicznych, szpitalach, na policji, urzędach i dziekanatach uczelni państwowych. Tylko w państwowych placówkach spotykam się z takim chamstwem, bo wiadomo - z prywatnych za takie burczenie już dawno by wyleciały. Owe panie - relikty poprzedniego systemu - wiecznie zmęczone i opite kawą, wyniosły maniery z poprzedniej epoki, gdzie nie trzeba było być miłym dla klienta, bo po co skoro klient wyboru nie miał i tak do nich musiał przyjść. Dzisiaj się sytuacja raczej nie zmieniła jeśli chodzi o państwowe instytucje i te panie dalej siedzą na tych samych stołkach i burczą. Pewnych rzeczy nie przeskoczymy w tym kraju i musimy się z tym pogodzić. Trzeba być ponad to i się tym nie przejmować. Zawsze można iść załatwić to gdzieś indziej. | |||
linki reklamowe | |

| Katalog ciuchów | Kalkulator BMI |
| Trendy 2012 | Dopasuj fryzurę |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |