Zadaj pytanie na forumZostań naszym ekspertem
| dukeaecc | kw02 | ja_jagienka | barszym |

Wieszjak.pl Panorama Firm |

Ciekawy artykuł. Czekam na więcej od tego autora:). | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Niesamowity artykuł, rzeczowy i dający dużo do myślenia. Zastanawiam się tylko, czy to zawsze się sprawdza? czy jeśli się jest szczurem, to znaczy, że zawsze dobrze czuje się w czerwonym lub zielonym? | |||
linki reklamowe | |
Szymonie,
---------------------opisywanie człowieka tylko na podstawie zwierzęcia roku urodzenia jest wielkim uproszczeniem stosowanym w wielu "lekkich i przyjemnych" lekturach dobrych do porannej kawy ;-) Najbardziej dokładną metodą opisywania człowieka na podstawie daty urodzenia jest BaZi czyli Cztery Filary Przeznaczenia o czym sporo znajdziesz na tym forum. Jeśli chodzi o dzielenie domu na sektory: kariery, dzieci, bogactwa itd to nie jest to prawdziwe Feng Shui tylko bardzo uproszczona metoda która może więcej zaszkodzić niż pomóc. Nie polecałbym tego, ponieważ można się niemile rozczarować. pozdrawiam Włodzimierz Buliński konsultant Feng Shui i Ba Zi FSRC Practitioner Pozdrawiam i zapraszam. inż. Włodzimierz Buliński konsultant Feng Shui i Ba Zi Practitioner FSRC Canada www.fengshuiwlade.com | ||
![]() | zgłoś naruszenie regulaminu![]() | ||
Aurajo, jeśli wspomniana ciotka zajmuje się autentycznym feng shui, to będzie miała takie samo zdanie: dzielenie domu na sektory bogactwa, wiedzy, kariery itd - to wytwór sekty Czarnych Kapeluszy z lat '70-tych XX wieku, a sam profesor Lin Yun (twórca tej teorii) przyznał, ze stworzył to "feng shui" na potrzeby Zachodu, gdzie wszystko ma być łatwe, miłe i przyjemne i gdzie konsultantem można zostać po przeczytaniu kilku książek.
---------------------Poza tym sprawa kolorów - dobieranie ich do roku urodzenia to też błąd, ponieważ może się zdarzyć, że żywioł związany z rokiem urodzenia jest bardzo niekorzystny dla danej osoby. Jeśli jeszcze go wzmocnimy, mogą być problemy. Autentyczne tradycyjne feng shui nie dzieli domu na sektory wiedzy, kariery itd. Niech ludzie stosują cokolwiek tylko chcą, ale niech nie nazywają tego prawdziwym feng shui. Senior Practitioner FSRC Canada Konsultacje i szkolenia Feng Shui i Ba Zi | ||
![]() | zgłoś naruszenie regulaminu![]() | ||
Ile szkół FS tyle Ekspertów i tyle różnych zdań na dany temat. Każdy ma swoje doświadczenia i wie co robić. Dla mnie różnorodność artykułów pozwala mieć swoje zdanie na ten temat. Osobiście uważam: że FS warto stosować gdy buduje się dom, kupuje działkę - gdy ma się wpływ na wybór terenu - działki, ustawienia domu itp.....a jeśli się mieszka w bloku, w złym otoczeniu, w płytach żelbetonowych (trujących)....to co mi zostaje ? Powiesić sobie kryształ w oknie i cieszyć się, że mam w ogóle gdzie mieszkać:. Pozdrawiam | ||
Dziękuję Pani za wyjaśnienie. | |||
"Dla mnie różnorodność artykułów pozwala mieć swoje zdanie na ten temat" - Krysiu POPIERAM :) Dlatego denerwuje mnie jak ktoś nic innego nie robi tylko krytykuje i krytykuje. Uważam, że cżłowiek na poziomie powinien wiedzieć, jak się zachowywać w stosunku do osób, które mają inne poglądy niż on. | |||
linki reklamowe | |
~gość 83.5.*.* |
Dzien dobry, Na początek chciałam złożyć zastrzeżenie: otóż nie znam osobiście ani Autorki tekstu o kolorach, ani Pana Włodka. Z tezami Pana Włodka nie zawsze się zgadzam, a niekiedy sie zgadzam, choć wyraziłabym je inaczej lub na co innego polozyla akcenty (w końcu jestem innym człowiekiem). Nie mnie oceniać całokształt Jego obecności na tym portalu. Jednak trudno się nie zgodzić z wypowiedzią Pana Włodka na temat kolorów. Ponadto, (przeczytałam uważnie) nie ma tam krytyki Autorki artykułu, co krytyka poglądu. A to są osobne kwestie. Krytyka czy polemika odnośnie jakiegos stanowiska jest jak najbardziej na miejscu. Atakowanie osób, często w zawoalowany i pseudogrzeczny sposób, oczywiście nie. Przechodząc do tematu, osobiście podpisuję się pod krytycznym podejściem do tezy, ze dopasowując kolory zależnie od tego w jakim roku się urodziliśmy możemy sobie poprawić życie. Przyznaję, że aż jęknęłąm ;-), gdy zobaczyłam, że cały czas takie rzeczy się pisze, sugerując ich skuteczność. No nieeee! Żebysz to takie proste było! Od razu dodam, że jestem osobiście i egoistycnzie zainteresowana, aby takie łatwe, tanie i przyjemne rozwiązania były skuteczne i umożliwiały duże, prawdziwe, a przede wszystkim pozytywne zmiany. Będę pierwszą osobą, która je wprowadzi w życie. Jak na razie (Feng Shui i BaZi interesuje się kilkanaście lat, a praktykuję zawodowo ponad 10)...nic z tego. Za to widzę zmiany spowodowane czym innym: prawdziwymi zmianami w sposobie użytkowania swojej przestrzeni. Kolory, i owszem, wpływają na nastrój i mogą go znacząco poprawić. Nie znam osoby, która by to kwestionowała. Sama, nie wyobrażam sobie swojego domu bez kolorów. Leczniczym działaniem kolorów zajmuje się chromoterapia. Dekoracyjnym działaniem kolorów zajmują się dekoratorzy wnętrz i chyba każdy z nas na swój własny użytek. W powiązanej z Feng Shui i astrologią chińską teorii Pięciu Przemian kolory przypisuje się poszczególnym przemianom. To przypisanie należy jednak traktować bardziej umownie niż dosłownie (w zasadzie jest przyznaczone głównie dla amatorów). No bo, jakiego koloru jest woda? Ta, która leci u mnie w kranie jest zdecydowanie (i na szczęście ;-) koloru pozbawiona. Jest przezroczysta. Oczywiście, oprócz upodobań estetycznych można kolory wykorzystać także w Feng Shui jak i w BaZi (jeśli wiemy czego, jakiego elementu, my osobiście potrzebujemy). Tylko nie należy samym kolorom przypisywać tak dużej roli! A już na pewno nie decydującej. Chyba, że wolimy się łudzić i żyć w iluzji. Wielu z nas woli, bo nie ma czasu, siły albo środków, aby się prawdziwymi zmianami zająć. Za to stosowanie pewnych kolorów może nam przypominać jakiego rodzaju aktywności powinniśmy podejmować, może nas pozytywnie i (oby) skutecznie stymulować. Może pomóc uczynić pierwszy krok. Wracajac do omawianego tekstu o kolorach zaleznie od zwierzecia roku urodzenia. Uff! Dobrze by bylo, gdyby Autorka podala czytelnikom źródło tych informacji. z powazaniem, Anna Sztandera | ||
a ja uwazam ze tekst jest ok. wlasnie takie sa najlepsze bo daja konkretne wskazowki. stosuje sie do tych zasad i wiekszosci sie potwierdzaja dlatego polecam kazdemu! | |||
Witam, Tekst jest ok. Informacje juz mniej, niestety. Jednak te odnosnie yin-yang kolorow mozna przyjac. Jest to jednak, w moim odczuciu, zbyt duzy poziom ogolnosci. z powazaniem, Anna Sztandera | ||
| Newsletter Moda i Uroda - zamów | Kalkulator BMI |
| Trendy 2011/2012 | Dopasuj fryzurę |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |