Jak wybrać imię dla dziecka   (http://kobieta.wieszjak.pl/forum/thread/1828,Jak-wybrac-imie-dla-dziecka.htm)

minia - 10:34 10-02-2009
Też myślę,że imię dla dziecka należy bardzo przemyśleć myśląc o przyszłości tego dziecka. Moi rodzic nadali imię mojemu bratu po Naszym dziadku, a mianowicie imię to HERBERT. Dzieciaki na podwórku różnie reagowały na to imię, zwykle śmiechem.
Henryk - 08:49 12-02-2009
Zgadzam się. Mój kuzyn ma na imię Mieszko, co zawsze było dla niego wielką przeszkodą w kontaktach z rówieśnikami. Oryginalność oryginalnością, a trochę zdrowego rozsądku u rodziców by się przydało.
~gość - 18:05 03-03-2009
hm a mnie sie podoba imie olivier ihihi
~aga - 17:46 04-03-2009
Mieszko to ładne imie.osobiscie znam jednego ,fajny z niego facet:)) to imie do niego pasuje.to zalezy od człowieka czy akceptuje siebie i swoje imie.
~Ula - 21:30 04-03-2009
Ja znam rodzinę w której dzieci sie nazywają Jaromira, Świętopełek i Lubomir. Moim zdaniem rodzice pokrzywdzili dzieciaki. Nie widzę sensu w nadawaniu takich imion. Ja kierowałam się czterema rzeczami przy wyborze imienia dla syna: 1. brzmieniem 2. tym, jakie są zdrobnienia - czy nadaje się dla dziecka jak i potem w życiu dorosłym 3. czy i jak mi się z kimś kojarzy 4. tak w sumie dla zabawy sprawdziłam, co oznaczają moje typy, można to sprawdzić np. tutaj http://www.feretti.pl/imiona-chlopcow.html http://www.feretti.pl/imiona-dziweczynek.html I tak padło na Antoni :-)
~ania - 15:49 06-03-2009
Feretti - znam doskonale od pewnego czasu testuje ich posciel dla maluszków.Swietna, mieciutka i co wazne pościel zawiera tkanine która nie dopuszcza do rozwoju bakterii.
~gość - 20:23 06-03-2009
jak to nie dopuszcza?? a oddycha chociaż? to co to za tkanina ? weszłam na te stronkę i sprawdziłam mojego Szymona!! jako rodzice spisaliśmy sie dziecko nie będzie płakało ;)
~Agnieszka - 22:46 07-03-2009
Ja spodziewam sie dziewczynki i jak narazie podoba mi sie imię Zuzanna,polski ładne.Dla chopca myślałam o umieniu Oliwer.A co wy myślicie o tych imionach?
~aneta - 21:15 08-03-2009
śliczne imiona zuzia piękne gratuluje wyboru
~d - 22:04 14-03-2009
chujowe
~erwin - 06:48 15-03-2009
e no bez przesady / jak chcesz sobie wylgaryzowac to lepiej spadaj na fora plotkarskie...
po co zaśmiecać coś naprawdke fajnego?
erwin
~aneta/db - 20:07 20-03-2009
Mój syn ma na imię Samuel i wcale go nie skrzywdziłam.
~kola21 - 19:17 21-03-2009
samuel to takie dziwne imie ale fajnie sie je wypowiada
~ELŻBIETA - 19:40 24-03-2009
Widzę że masz mało do powiedzenia! i jeszcze przez ch.. to oznacza Twoje kompleksy!!!! Jeżeli chodzi o imiona to są bardzo ładne .
~gość - 14:51 26-03-2009
mi się podoba Oliwer
~Liwia - 08:55 30-03-2009
Chciałabym dać córeczce na imię Pola albo Luiza.Myślę,że są uniwersalne-pasują do kobiety w każdym wieku.
Co do chłopczyka,to waham się między Arkiem a Jędrkiem.
Co o tym sądzicie?
~gośc - 12:34 31-03-2009
Pola bardzo ładne, Luiza taki troche zbyt wyniosłe. Arek ładniej niż Jędrek. pozdrawiam :)
~GOSIA - 18:09 31-03-2009
Chcem dac mojej córeczce na imię Estera Iga,estera to bardzo żadkie imię ale bardzo mi sie podoba jak również Iga.
Jak myslicie??
~asik - 21:29 31-03-2009
Wole Arek niz Jędrek a swojej niuni tez chce dac na imie Zuzia:))))
~gość - 22:14 31-03-2009
oj mateczki....oj.....dawajcie jak wam sie podoba...imie to nie wszystko......
~do gosi - 22:16 31-03-2009
rzadko ktos robi błedy...w imieniu zwlaszcza!
~gość - 23:20 03-04-2009
Co myslicie o imieniu Stella?
Dagmara - 22:46 04-04-2009
Stella dziwnie się kojarzy, Estera faktycznie rzadkie żydowskie imię, chyba 60% noworodków płci żeńskiej mam na imię Zuzanna, dlatego też nie dałabym tak swojemu dziecku na imię.
Mnie natomiast podobają się takie imiona jak Maria, Zofia, Nikodem, Seweryn, Norbert, Paweł, Piotr, Paulina.
~gość - 17:59 06-04-2009
mój maż upodobał sobie imię JAKUB i tak też zostało,używamy go już 14 lat,w życiu codziennym nasz syn to KUBA mnie bardzo odpowiada i teraz juz wiem napewno,że nie zrobiliśmy mu krzywdy-mówi jestem Kuba :-)
algaria - 14:31 07-04-2009
Syn Marcin Krzysztof - Córka Justyna Natalia
~gość - 14:09 12-04-2009
imie musi byc ladne i ladnie brzmic
~gość - 11:43 15-04-2009
Moja córcia jutro kończy 16 lat i ma na imię Iga Katarzyna
~kroofffka - 15:19 17-04-2009
a mój synek który niedługo się urodzi bedzie nazywał się Janek...
zakochałam się w tym imieniu i wiem też że mój kochany i nieżyjący już dziadek Jasiu bedzie mojego synka Aniołkiem :)
może to głupio brzmi ale chce wierzyć że tak bedzie :)
~mama - 22:53 19-04-2009
Córka-Anna Marta,syn-Krzysztof Marek.
~grzanka - 15:33 21-04-2009
A ja dałam córce na imię MAJA nie zgadzam się z powyższym artykułem że to imię nie będzie pasować kobiecie dojrzałej mamy przecież dwie wspaniałe aktorki Maje Ostaszewską i Komorowską ,ale nie tym kierowałam się przy wyborze imienia wszystkie kobiety o tym imieniu które poznałam są bardzo sympatyczne a zarazem mają klasę
~mloda - 11:56 23-04-2009
Świetnie cie rozumiem i wzupelnosci sie z toba zgadzam.... mojej siostrze rodzice dali na imie michalina takze po babci i do tej pory jak idzie to sie z niej nabijaja! stwierdzila ze zmieni swoje imie na marta jak bedzie dorosla!!! pozdrawiam
~mloda - 11:58 23-04-2009
Wiele osob znam ktorzy dali swej coreczce imie Estera... iga bardziej mi sie podoba... ale to tylko mmoje zdanie pozdrawiam
~gość - 22:47 23-04-2009
ja też znałem pewnego Mieszka, który był bardzo zadowolony;
poza tym co do imienia Maja, które nie pasuje kobiecie 60 kobiecie, to pomyślcie o aktorce - Maja Komorowska - bardzo pasuje...
~gość - 21:52 28-04-2009
mnie sie podobaja; Iza,Marta,Ola
Marek,Jasiek,Filip
~Nina - 21:30 29-04-2009
Moja córcia ma na imię Jessica Dagmara,a synuś Olivier Alan,myslę że ich nie skwrzywdziłam takimi imionami.Córcia ma 6 lat i przepada za swoim imieniem.
~Sonia - 14:56 04-05-2009
dla naszej córeczki wybraliśmy imię Olga, zastanawilismy się też nad imionami: Liwia, Ksawera, Kamila. Dla chłopców podobają mi się: Ksawery, Albert, Piotr
~gość - 17:10 04-05-2009
Moja córeczka ma na imię Amelia Jak bedę miała synka dam mu na imię Wiktor Co sądzicie o tych imionach?
~gość - 20:12 04-05-2009
Bardzo podoba mi się Amelka, ale mojej córeczce chciałabym nadać imię Weronika. Jest chyba mniej popularne od Amelki, a też bardzo ładne i pasuje chyba do każdego wieku.
~aga - 21:28 04-05-2009
ja za pare miesiacy tez zostane szczesliwa mama i jak urodzi sie chlopak to dam mu na imie jakub, czyli kuba a malutki kubus, jak bedzie dziewczynka to podoba mi sie marika, iga, marcela co sadzicie o tych imionach?
~aska - 13:26 11-05-2009
Wiktor bardzo ładne, Kubuś też śliczne :)
Wiktor mi sie kojarzy z kims eleganckim :D Kuba-ma styl.
a z żeńskich-Marika tak srednio, bo znam taką jedną mega wredną. ale o bedzie zupewnie inne dziecko przeciez :) pozdrawiam
~ragusia - 21:31 11-05-2009
1.Maja Komorowska to naprawdę Maria Komorowska (można sprawdzić w Googlach ).
2.Imię Jakub -najpopularniejsze imię obecnie w Polsce , za 20 lat będzie utrapieniem dla tych młodzieńców ,skoro co trzeci będzie się tak nazywał .

)
~gość - 09:28 14-05-2009
A czy dzisiaj imię Marcjanna jest dziwne?
~aga - 18:34 20-05-2009
a wladyslaw - wladko - wladzio? Frankow, stasiow i antkow jest juz duzo. Stad Wladko. ?? Tylko wkurzaja mnie reakcje poniektorych osob, ktore dla staskow i antkow tolerancje znajduja a dla wladzia juz nie. Coz, chyba kwestia oglady...
~aga - 21:07 20-05-2009
Marcjanna jest bardzo ladne :-)
~ala - 08:53 25-05-2009
Donata /Dona/ albo Danuta /Dana/ mało popularne dzisiaj ale bardzo ładne czyż nie?
~gość - 18:58 25-05-2009
albo donaldzio
~Dominika - 01:01 30-05-2009
Moja córcia ma na imie MICHALINA , a synek SERGIUSZ :)
~Kasia:] - 14:38 31-05-2009
Ja jeszcze ie wiem czy bede miec dziewczynke czy chlopczyka z kilka dni usg:] ale czuje ze dziewczynka.. i zastanawiam sie nad julia , wiem ze pospolite ale mi sie bardzo podoba jest ladne i krotkie albo patrycja .. jeszcze pomysle a dla chlopca podoba mi sie marcin
~mmaattiikk - 20:16 31-05-2009
a santiago , santi dobre imie dla chlopca??
~ss - 19:33 12-06-2009
czy urzad zaakceptuje imion jesica???
~MW - 21:16 15-06-2009
ja uważam ze rodzice powinni wybrac imie które pasuje do dziecka i z którym zgadza sie bliska rodzina. Ja mam taki problem bo moja mama chciała mi dac na imie Matylda, tato Weronika a dziadkowie Aniela po prababci, i wyszło że jestem Matylda Weronika mi sie tam podoba;).A co do tych co mówią ze przez imie dziecko moze byc wyśmiewane to powiem ze o gustach sie nie dyskutuje i od tego czy dziecko sie nasmiewa z kogos czy nie zalerzy jego wychowanie a imie to tylko wymówka;) pozdrawiam
~tata - 18:18 22-06-2009
Wczoraj żona urodzila mi synka,myślimy nad imieniem Oliwier lub Oskar a jeśli Oliwier to pisane przez W czy lepiej V? jak myślicie? pozdrawiam .
~emilia - 13:02 24-06-2009
czesc a mi sie bardzo podoba imie Maja moja corka ma takie wlasnie imie i nie uwazam ze w wieku 60 lat to obciach miec takie imie
~Aga - 08:04 25-06-2009
Nasza córeczka ma na imię Weronika. Długo się zastanawialiśmy, głównie nad zdrobnieniami. I wiele osób nam odradzało to imię, bo to taka Weronka, ale my mówimy do niej Nika lub Nikusia :D. Mnie się bardzo podoba, a i w przyszłości będzie bardzo ładnie.
~taleks - 13:11 01-07-2009
a moja córeczka,która lada moment się pojawi na świecie będzie miała na imię Klementyna:)
~gośc - 01:34 05-07-2009
Władysław imię KRÓLEWSKIE .
~Przemo - 00:41 10-07-2009
Mnie się swojego czasu dla dziewczynki bardzo podobało imię Jagoda, a dla chłopaka Gracjan xD Ale już mi przeszło ^^ Teraz dla dziewczynki mi się podoba Paulina, Marcysia, Ania, a dla chłopca Paweł, Piotr i Łukasz ^O^
Swoją drogą, mi rodzice chcieli dać imię Przemysław albo Radosław XD Oba mi się nawet podobają ^^ A i tak nikomu Przemysław nie przeszkadza xD Mi pani w drugiej klasie podstawówki zaczęła mówić Przemo i tak mi teraz zostało ^^
~Emil - 12:08 12-07-2009
ja mam na imie Emil i podoba mi sie moje imie.Córeczce chciałbym dac imie cos z Marysia,Julka a chłopca to Alan Oliver, Jaś
~Tomasz - 18:38 14-07-2009
Co myslicie o imieniu Tymoteusz mi przypadlo do gustu nie moge tylko przekonac żony ma uprzedzenia
~gość - 18:58 17-07-2009
Tymoteusz mało znane i może wywoływać zdziwienie.
A co powiecie na temat imienia Kornelia?
~GOŚĆ - 10:09 19-07-2009
Imię Alan jest piękne i zarazem mało popularne.Jestem przeciwna takim imionom jak Maja i Oliwka.Pierwsze kojarzy się z małą pszczółką Mają,a drugie z jedzeniem.Mimo,że te imiona idealnie pasują do małego dziecka,to mogą sprawiać problemy w przyszłości.W moim otoczeniu wywołałoby to kiedyś śmiech i kpinę.Nie wyobrażam sobie dorosłej kobiety o imieniu Maja.Ja wolę nazwać dziecko Kaliną.
~GOŚĆ - 10:13 19-07-2009
DZIWIĘ SIĘ JAK MOŻNA NAZWAĆ DZIECKO JAGODĄ,MALINĄ CZY OLIWKĄ.CHOĆ TO LEPSZE O 1000 RAZY NIŻ JAKAŚ OLA CZY ANIA.
~kamcia:) - 20:40 21-07-2009
a co myślicie o Borysie ?
~Aga - 10:50 22-07-2009
Co myślicie o imieniu Loreline???
~Edyta - 16:27 25-07-2009
Jestem zadowolona ze swojego imienia. Nie jestem kolejną (w czasach mojego dzieciństwa modne było to imię) Moniką - pomysł taty. Jeśli chodzi o imiona dla moich dzieci, podobają mi się Rozalia, Aniela, Nataniel czy Nikodem. Jednak decyzja o imieniu zostanie podjęta, jak pojawi się na świecie ;) pozdrawiam :))
~Btyka - 20:14 25-07-2009
Mi również bardzo się podoba imie Oliwier..:) od jakiegoś czasu juz jestem przekonana o nim:)
~Btyka - 20:17 25-07-2009
Kamcia..wiesz także brałam pod uwage Borys...:) fajne :)
~ania - 20:57 25-07-2009
Jakub i Kuba to są zupełnie inne imiona. pani z Usc sama ciebie zapyta
jak ma wpisać Kuba czy Jakub. Księdza też możesz zapytać i też ci to
powie.Mój synek ma na imię Kuba. w przedszkolu tylko pani mówiła na
Kubusiów i Jakubów, Kuba, Kubuś.
~shark - 20:38 26-07-2009
Moja córa ma na imię Grażyna syn Paweł Myślę że nasze typowo polskie imiona są naprawdę ładne np Magdalena Anna Ewa Beata albo Jan Adam czy Dariusz Pozdrawiam!
~gość - 11:32 30-07-2009
A ja w maju urodziłam córeczke - Agatkę :) dla chłopca mieliśmy propozycje takie jak - Filip, Nikodem (Nikuś) :) w szpitalu mnozyło się od Julii i Jakubów
~gosc 4 - 15:28 03-08-2009
Moja corcia to Roksanka a synus Sergiusz orginalne i sliczne i pasuja dla osoby w kazdym wieku pozdrawiam
~Judyta - 18:19 06-08-2009
Mi podoba się dla dziewczynki Laura Zuzanna, a dla chłopczyka Oskar Łukasz :)
~zuzanna - 14:41 12-08-2009
a ja dokladnie tak jak Ula kierowałam sie tym samym i tak jak u niej padło na Antoni, który teraz kończy 6 wiosenek :)
~kafelek - 22:13 16-08-2009
córka-Helena
syn - Stanisław
~gość - 18:24 18-08-2009
A ja mam na imiona Iga Maja. Jak byłam mała to były niepopuklane i miałam trochę pretensji do rodziców, że nie mam na imie poprostu Ania czy Kasia. Dzisiaj uważam, że te imiona są bardzo orginalne i nieanonimowe. Każdy w szkole wiedział która to Iga
~sylwia - 07:02 26-08-2009
mam 3 synkow maja imiona-eryk,eligiusz i eliasz mi sie podobaja
~mojżesz - 15:30 07-09-2009
im dalej w las... tym gorzej eryk ujdzie eligiusz już kiepsko a ostatni to prorok. ale skoro tobie się podobają... życzę szczęścia braciom prorokom.
~piotr - 15:35 07-09-2009
ja mam dwie pary bliźniąt starsze 4 letnie to PATRYCJA i ALEKSANDRA młodsze 2 latki to ESTERA i DARIA teraz bedziemy mieć synka (już 7 miesiąc) i bedzie SEWERYN
nam się podobają te imiona.
~mouikoui - 18:41 08-09-2009
ee? Oo
nie wiem, co wy macie do imion typu Ania, Kasia. Są to moim
zdaniem piękne imiona. Stare, ale przepiękne.
I nie rozumiem kompletnie
ludzi, którzy nazywają dzieci angielskimi imionami. Ludzie, mieszkacie w
Polsce, jak sądzę. Dając dziecku angielskie imię, krzywdzisz je. Może
córeczce/synkowi się to podoba, ale wtedy nie jest ono do końca
Polakiem. A Polska jest wspaniała i należy się cieszyć, że jesteśmy
jej obywatelami.
Osobiście przepadam za Anią (Anka, Anusia), Kasią
(Katarzynka, Kasiunia, Kasiulka), Zosią (Zonia, Zosiunia, Zośka) i Zuzią
(Zuzka, Zu, Zuzanka). Są to wprawdzie popularne imiona, ale dla mnie nie
robi to różnicy.
No i jeszcze jedno. Nie liczcie na to, że będą was
wysławiać, bo nazywacie dzieci mało znanymi imionami. Niektóry są
naprawdę ładne, muszę to przyznać. Na przykład, Bronia (Bronka,
Broneczka). Ale ludzie, bez przesady... Czy sami chcielibyście nazywać
się Eligiusz? Zawsze zadawajcie sobie takie pytanie, zanim wybierzecie
imię dla dziecka.
dziękuję za uwagę i wasz trud przypisany czytaniu
mojej wiadomości.
PS. przepraszam za powtórzenia. piszę pod wpływem
chwili i zirytowania.
~Mi - 12:17 10-09-2009
W sumie popieram, niektórzy naprawdę przeginają z tą oryginalnością w wyborze imienia. Ale naprawdę wybór imiona to nie jest prosta sprawa. Rodzę za 3 miesiące i mam wielki dylemat jak dać na imie mojemu synkowi. Myślałam o imieniu: Jan lub Antoni po dziadkach - ale są to imiona b.popularne, a sama nosząc imię Katarzyna trochę wiem o tym jak głupio jest mieć w klasie 7 Kasiek. Ostatnio poznałam chłopaka o imieniu Jonasz i bardzo mi sie spodobało to imię, nawet zaczęłam tak się zwracać do mojego brzucha, jednak rodzina i znajomi dziwnie zareagowali na mój wybór. Teraz to już jestem w totalnej kropce, czy dać imię jakie mi sie spodobało czyli Jonasz, czy raczej zwrócić uwagę na to jak otoczenie reaguje na to imie i wbrać coś co spodoba się również innym, zeby nie skrzywdzić maleństwa moją chęcią bycia oryginalnym (np. Piotr, bo Piotrki to fajne chłopaki).
~gość - 16:57 14-09-2009
Mam na imię Roksana będąc dzieckiem wstydziłam się tego imienia jednakże obecnie jestem rozpoznawalna poprzez to imię
i teraz mi się ono podoba.
~gość - 20:33 20-09-2009
Popieram ,imię Jonasz jest bardzo ładne mam wnuka o tym imieniu , ale znam tez chłopca lat ok16 , na którego dzieci wołają zdrobniale Jonek. Wnuk jest jeden w klasie i chyba też w innych klasach a jest ich 6 z tego rocznika nie ma drugiego takiego i widze ,że jest rozpoznawalny przez innych zwłaszcza rodziców i nauczycieli. Pozdrawiam mamę
~Aga - 20:37 24-10-2009
Ja chce synka nazwać Kryspinek bardzo mi sie podoba od zawsze.... ale moj mąz chce Sebastiana co w na to ?
~gość - 20:45 24-10-2009
Imię Alan jest piękne i zarazem mało popularne.Jestem przeciwna takim imionom jak Maja i Oliwka.Pierwsze kojarzy się z małą pszczółką Mają,a drugie z jedzeniem.Mimo,że te imiona idealnie pasują do małego dziecka,to mogą sprawiać problemy w przyszłości.W moim otoczeniu wywołałoby to kiedyś śmiech i kpinę.Nie wyobrażam sobie dorosłej kobiety o imieniu Maja.Ja wolę nazwać dziecko Kaliną.

Jestes smieszna Maja to jest przepiekne imie ja mam 26 lat i mam na imie Maja i jakos to nigdy mi sie przeszkadzała jest to imie nie znane i zadko kto sie tak nazywa teraz własnie weszła moda na to imie moim zdanie jest to piekne imie !!!!!
~marta_p - 11:40 25-10-2009
Renesmee i Jasper!!!
~gość - 22:07 04-11-2009
Moim zdanie nazywanie dzieci Eliasz, Eryk to nie jest najlepszy pomysł, oczywiście to jest wasz wybór. Bardzo denerwuje mnie imię Eryk, gdyż w szkole był taki Eryk i wszystkich denerwował wcinaniem się i przeszkadzanie, a poza tym to nabijali się z tego imienia. Osobiście bardzo podoba mi się imię Maja i Alicja, jaki i Amielia i Lena. Co sądzicie o tych imionach, które waszym zdaniem jest najlepsze?
~Izabela - 18:45 08-11-2009
Syn Władysław, córka Zofia. Mnie i mojemu mężowi podobają się te imiona. Tylko pociech brak niestety :(
~gość - 14:12 14-11-2009
Moim zdaniem po to są te wszystkie imiona w słownikach aby je nadawać naszym dzieciom. Czy jest to imię ładne, czy brzydkie to tylko rzecz gustu, a z tego co wiem o gustach się nie dyskutuje. Myśle, że w żaden sposób nie krzywdzimy dziecka nadając mu (jakieś) imię,dziecko kończąc pełnoletność możę sobie to imię zminić jak mu się nie spodoba, po to są urzędy. Ja osobiście jestem za nadawaniem oryginalnych imion, czy też mało spotykanych aby uniknąć sytuacji typu: Krzyczę Ania i odwraca się połowa dziewczyn/kobiet z hipermarketu. Poza tym nadając dziecku teraz jakieś starodawne imię nie mamy gwarancji, że za kilka lat nie będzie ono pospolitym imieniem, więc z jakiej racji od razu "KRZYWDA'?! W wyborze najlepiej słuchać siebie i partnera, bo to jest Wasze dziecko a nie innych, a jeśli chodzi o Waszych rodziców?-oni już mieli swoją szanse nadając imię Wam.
Cieplutko Was pozdrawiam, życzę wytrwałości i dobrego wyboru :)
~Agnieszka - 13:09 15-11-2009
polecam lektue tego artykułu

http://www.rp.pl/artykul/358625,62171_Makary_bedzie_Makaronem_a_Tytus_Tyfusem.html

dla mnie najładniesze imiona dla dzewczynki to: Zofia, Hanna,Kamila i Karolina a dla chłopca Michał ,Paweł ,Marcin
~marcelka - 21:35 16-11-2009
najładniejsze imię dla dziewczynki to MARCELINA :)
rzadko spotykane, staropolskie, ładne, o pięknych zdrobnieniach !!
~pogd33 - 15:12 10-12-2009
ładnym imieniem jest Jadwiga Jadzia , Julia
~gość - 20:59 25-12-2009
JA MAM SYNA. MA NA IMIĘ KRYSTIAN UWAŻAM ZE TO IMIĘ JEST BARDZO SZLACHETNE I MAM NADZIEJĘ ZE NIE POWININNO TO RZUCAĆ SIĘ JAKOŚ NIEMIŁO.
poezyja - 17:02 04-01-2010
Przede wszystkim jestem zdania, że wybór imienia jest ważny szczególnie dla dziecka, bo to ono będzie z nim związane najbardziej.. Poczytałam trochę postów wyżej zanim postanowiłam napisać i twierdzenie, że to tylko i wyłącznie sprawa rodziców jest nieco egoistycznym podejściem.. Nie można tłumaczyć się tym, że w okresie pełnoletności można zmienić sobie nadane przy chrzcie imię.. Bo najważniejszym okresem kiedy imię ma dla nas prawdziwe znaczenie jest okres szkolny.. Gdzie dzieci są wystawiane z różnych powodów (m.in. imienia) na wyzwiska i wyśmiewanie.. Jako rodzice powinniśmy dobrze przemyśleć swoją decyzję co do imienia.. mamy na to w końcu co najmniej 9 miesięcy ;)
Wydaje mi się, że najbezpieczniej wówczas kiedy mamy jakieś wątpliwości zasięgnąć porady bliskich, lub swojego otoczenia i zobaczyć ich reakcję na propozycję waszego imienia dla swojej pociechy..
Szczerze jestem przeciwna nadawaniu dzieciom takich imion, które w głowach małych, nader kreatywnych maluchów mogą wywoływać, różnego rodzaju przykre skojarzenia.. np. Teofil - pedofil, Tytus - tyfus itp.
Wydaje mi się, że żeby wybrać dobre imię należy spojrzeć trochę z perspektywy dziecka :D Nie tylko tak, że skoro ja (osoba dorosła) cieszyłabym się z danego imienia, to moje dziecko na pewno też się będzie z niego zadowolone, bo nie zawsze może się to sprawdzić niestety..
Mi osobiście bardzo podoba się nadawanie takich imion, które ładnie wyglądają na papierku urzędowym, a jednocześnie można je ładnie zdrobnić, np.
Sławomir - Sławek
poezyja - 17:12 04-01-2010
cd.
poezyja - 17:15 04-01-2010
Nie mam pojęcia dlaczego urwało mojego posta, być może był zbyt długi jeszcze raz postaram się wkleić końcówkę, ale nie wiem czy mi się to uda..

~Tomek - 10:41 14-01-2010
Powiedzcie proszę, co myślicie o imieniu NATANIEL
proszę o opinię
~tośka. - 16:28 01-02-2010
Moja trzyletnia córka ma na imię Józefina Maria. Mi się podoba. wiele osób mówi, że skrzywdziliśmy ją dając jej takie imię, ale chyba to lekka przesada. Józefina to normalne imię chyba, prawda?
~gość - 10:38 24-02-2010
bardzo skrzywdziłaś córkę,przepraszam ale na ślasku,ludzie żle reagują na to imie,Olga):
~gość - 10:39 24-02-2010
o nie jeszcze gorsze od Olgi
~gość - 10:44 24-02-2010
o nie,nie pasuje w Polsce,może w Skandynawi
~gość - 10:55 24-02-2010
Myślę,że nigdy nie minie moda na Adaś,Emilka,Asia,Daniel...Majek i Julii teraz stanowczo za dużo,chociaz to ładne imiona ale ja zrezygnowałam z Maji bo to wielkie bum w 2010,www.gorny.edu.pl/imiona/tech.php
~gość - 23:41 09-04-2010
a jakie odczucie macie, gdy słyszycie imię SeweryN?
~Marta - 15:52 10-04-2010
Witam , niedługo urodzi mi się dziecko na razie stanęło na imionach Błażej lub Gabriela, myśleliśmy wcześniej o Urszuli, Aleksandrze lub Arkadiuszu Albercie, Adrianie.Jest tyle ładnych imion, ale jak wybrać te jedyne żeby dziecko było zadowolone?
~Bozena - 16:57 31-05-2010
Witam niedługo urodzi mi się dziecko zastanawiamy się z mężem na takimi imionami jak majka lenka i Inga a dla chłopca Szymek lub Emil.
~milka - 16:59 31-05-2010
kubus i dominiczka sa ladne
~milka - 17:01 31-05-2010
moje dzieci maja na imie luiza i ksawery po dziadkach
~kkalinka - 00:35 10-07-2010
ja bym swojej córce dala na imię Łucja, a synkowi Karol albo Łukasz, takie proste ;) ale chłopak upiera się na Paweł, swoją drogą gdyby nie moja mama to ja i moje rodzeństwo mielibyśmy wszyscy na imię Józef ;) bo tata się uparł strasznie mu się podobało a wyszlo ja- Karolina, Weronika i Artur, moje imie bardzo mi się podoba;) jestem Karola, Karolcia, Karolinka, Karolka, a czasem Karol, a mama sie zastanawiała jeszcze nad Różą i Wiktorią.
Pamiętam też jak wybieraliśmy imię dla Artura ;) (między nami jest 11 lat róznicy) naprawdę mieliśmy kłopot, a mama koniecznie chciała żeby w imieniu było "r" bo mamy miękkie nazwisko i byłby Józef.. ale został Artur ;)
~sandrad16 - 13:56 05-09-2010
ja bym nazwała Martyna i Robert lub Michał
~Joanna - 15:28 20-09-2010
Ja podobnie jak Ty chciałabym dać na imię dziewczynce Łucja, a chłopakowi Łukasz...
Z imieniem chłopaka z mężem się zgadzamy, ale do Łucji nijak nie moge przekonac :( A inne mi sie nie podobają :(((
A ma być dziewczynka:))
Handzia - 12:18 26-09-2010
Słyszałam, ze najlepsze imię dla dziecka, to te o którym się pomyśli natychmiast po usłyszeniu wiadomości o ty, że jest się w ciąży. I to się sprawdza :D
~Ja - 00:16 15-10-2010
kwiatek, co za bzdury
Aga180 - 20:10 25-10-2010
Ja również uważam, że dawanie dzieciom obcojęzycznych imion jest oznaką zmanierowania. Nie wiem, co rodzice chcą przez to udowodnić, że są tacy światowi? To tylko krzywdzi dziecko, a nie dodaje mu oryginalności.
Polskie imiona są piękne.
~gosc - 23:12 23-01-2011
ja mie moge sie zdecydowac,maz chce wlasnie polskie imie ,uwaza ze sa najladniejsze
~gosc - 23:12 23-01-2011
ja mie moge sie zdecydowac,maz chce wlasnie polskie imie ,uwaza ze sa najladniejsze
ada9901 - 23:32 23-01-2011
Imię powinno pasować do nazwiska, a zagraniczne imiona za nic nie komponują się z nazwiskami polskimi. Jest wiele pięknych rodzimych imion i nie rozumiem rodziców, którzy z nich rezygnują i zastępują obcobrzmiącymi odpowiednikami.
~gosc - 23:58 23-01-2011
a jak podoba wam sie roza,o mnie tak ale sie zastanawiam
~Małgorzata - GOŚĆ - 02:55 15-02-2011
Przeczytałam całą dyskusję i przyznaję wielu osobom rację. Po co nadawać dzieciom "dziwne" imiona.Mam 56 lat i na imię Małgorzata, podoba mi się to imię do dziś, moja o 6 lat starsza siostra ma również piękne imię Beata.Kiedy tak czytam o Luizach, Esterach, Marikach to zastanawiam się kiedy wróci moda na np. Grażynki, Bożenki, Halinki. Krysie. Wiele razy opowiadałam historię mojego syna. Ma na imię Wojtek - właściwie powinnam napisać Wojciech, ponieważ ma 28 lat. Od pójścia do przedszkola aż po ukończenie szkoły średniej był jeden w szkole. Dopiero na 4 roku studiów spotkał chłopaka również Wojtka. Kiedyś usłyszał, że: " ale Ty masz dziwne imię"- a w grupie było kilku Marcinów, Michałów, Jakubów,Wiktorów, Łukaszów. Dlatego uważam, że imię dla dziecka wybieramy nie tylko dlatego, że jest na nie moda, ładnie brzmią ale czy będzie pasować do dziecka, czasem warto zadać sobie trud i poszukać co oznacza imię.Ale patrząc wstecz to kiedyś też były modne imiona- Magdalena, Zofia, Anna, Franciszek, Wojciech- to są imiona z pokolenia moich dziadków i ( a Was młodych) pradziadków (właśnie mój syn ma imię po pradziadku).
Wasze dzieci będą nadawać swoim dzieciaczkom dziś mało popularne imiona np. Czesław/a, Bronisław/a ,Józef/a itp.
Życzę dobrych i trafnych wyborów i chcę napisać, że nie ma brzydkich imion, ponieważ to tylko zależy od nas jak będziemy je wymawiać, jak zdrabniać i czy w naszym głosie będzie miłość.
~asia - 21:22 19-02-2011
Mam na imię Joanna bardzo mi się podoba natomiast moje drugie imię Elżbieta niekoniecznie mam synka którego nazwaliśmy Filip.Każdy się śmiał, że to Filip z konopi itd ale nam się podoba a wy co sądzicie o tym imieniu? Synek jest jeszcze mały ale bardzo ruchliwy i żywy:)
~kal - 00:16 05-04-2011
imie dla dziecka najlepiej oryginalne np. nel, nadia, ksenia, a nie julka czy ksawery, maja, oliwia bo juz teraz w szkolach jest 6 julii i 5 kacprow;)
~gość - 10:30 05-04-2011
A mi sie nie podoba imie Ksawery choc mialam pradzadka o tym imieniu.Nie podoba mi sie imie Jas,Igor,Szymon,Kuba,Maja,Sebastian,Przemek,itd
~Aniutek - 08:43 06-04-2011
Natalia bardzo ładne, tak nazwę swoją córkę :) I Maja ładne, i Pola i Julia :)
~gość - 09:44 06-04-2011
witam wszystkich:)
mój syn ma na imię Konrad i ma 3 latka a jak bede miała dziewczynke to bedie Julitka bo bardzo podoba mi sie imie Julka ale jest ich juz za dużo i takie sobie z meżem wymysliliśmy zdrobnienie:)
Co sądzicie o naszym wyborze???
Pozdrawiam serdecznie:*
~Gość - 22:16 29-04-2011
Moja córka zastanawiała się jak dać na imię córce Kornelia, Wiktoria.A stanęło na imieniu Anastazja i bardzo dobrze bo to piękne imię.
~gość - 15:44 24-10-2011
ja mam na imię Alicja Bogusława,a moi bracia Maciej Jan i Julian Karol
~gość - 03:16 25-10-2011
Będąc na Mszy w niedzielę, trafiłam na chrzciny 5 dzieci. Zdziwiło mnie, że po 1) nadal popularne są imiona "kiedyśniejsze" oraz po 2) wszystkie dzieci dostały po 2 imiona (przypadek czy trend?).

Imiona jakie rodzice wybrali swym pociechom: Natalia Halina, Kryspin Antoni, Daniel Marcin, Henryk Piotr, Franciszek Adam
Jak się wam podobają? Antek i Franciszek wygrywa - moim zdaniem!
~gość - 13:00 18-02-2012
O wypraszam sobie! Moja babcia to Maja i bardzo jej to pasuje, autorka artykulu to osoba niekompetentna!
~Marcin - 15:29 19-02-2012
Można skorzystać z programu Imienniczek
na Androida:
https://market.android.com/details?id=pl.mardut.imienniczek
na PC:
http://m_dutkiewicz.republika.pl/

Niezbędnik »

Katalog ciuchówKalkulator BMI
Trendy 2012Dopasuj fryzurę
Szukaj wśród 221 742 oddziałów lub poradni

Społeczność »

Zadaj pytanie na forum