alby to zły pomysł!!!   (http://kobieta.wieszjak.pl/forum/thread/6220,alby-to-zly-pomysl---.htm)

Monika36 - 11:01 23-03-2009
uważam, że alby to zły pomysł - nie wszystkich na nie stać!!! a sukienkę można było kupić w komisie albo od kogoś używaną, za grosze
~gość - 23:50 27-03-2009
Jak moje dziecko szło do komunii to ksiądz pytał kto chce za darmo albę liturgiczną, nie trzeba było nic płacić i jeszcze się prosił. Więc nie ściemniaj, bo taki strój nowy kosztuje tylko ok. 100 zł.
KASIA546 - 12:15 28-03-2009
Jak moja córka szła do Pierwszej Komunii to rodzice przegłosowali ,że bedą sukienki a nie alby.Ale większość mam miało sukienki po swoich starszych córkach albo od kogoś dostały. Ja niestety nie miałam sukienki i musaiałam kupić. Razem z dodatkami czyli sweterkiem , wianuszkiem ,rękawiczkami i butami zapłaciliśmy ponad 500 zł. Kuzynki córka szła do komunii w albie i wyszło to dużo taniej i przynajmniej ładnie to wyglądało ,bo dziewczynki miały jednakowe alby. Byłam też na Komunii u mojej chrześnicy tam mieli alby, ale znalazły się dwie mamusie ,które się nie zgodziły na to aby ich córki szły w albach
KASIA546 - 12:27 28-03-2009
Jednym słowem uważam ,że alby są lepsze i taniej to wychodzi niż sukienka.Przecież tą sukienkę dziecko ubierze na komunię ,biały tydzień i na rocznicę(9dni).
Monika36 - 11:14 06-04-2009
Dla mojej córki bardzo ważne było, by mogła na komunię założyć sukienkę. Czy to źle, że dzieci chcą w tym niu wyglądać wyjątkowo? Jeśli sprawia to im przyjemność, nieludzkie wydaje mi się oszczędzanie na sukienkach czy garniturach i kupowanie alb.
~mama - 08:40 16-04-2009
U nas alby sa za darmo pożyczane z kościoła. Strój nie jest najważniejszy w tym dniu droga mamo.
~tadeusz - 14:14 18-04-2009
jezeli dziecko ma juz od kołyski wpojone,ze wyglad jest najwazniejszy to niech ie stroi,ale pozniej to juz nie daj o Panie Boze....bedzie tylko gorzej.
stroj ma byc schludny ale najwazniesze jest to co niewidzialne i nie dla oka gosci !!
~Karolina - 17:24 20-04-2009
I Komunia w swoim założeniu nie jest okazją do
okazywania swoich gustów dla dziecka najważniejszy powinien być jej wymiar duchowy a nie to w czym
pokaże się w kościele będzie na to czas gdy córka
będzie brała ślub
~gość - 16:42 22-04-2009
A ja ci muwię mamusiu że alby to złu pomysł
~loki - 23:02 26-04-2009
mi tam pomysl alb sie podoba - wszyscy wygladaja jednakowo a nie licytuja sie kto ma ladniejsze, lepsze, drozsze. sama alba jest tez tansza niz najtanszy garnitur/sukienka. dodatkowo kazda parafia ma swoj wzor i bez problemu mozna ja kupic (a ja np dostane od znajomej)uzywana - bez przesady, prezez tydzien to sie nie "wynosi" i jeszcze kilkoro dzieci spokojnie moze w tym wystapic. sukienke jak sie ktos upiera moze dziecku zalozyc na przyjecie komunijne(czesto spotykana praktyka). ja mlodemu kupie garnitur coby mi tej alby w pierwszy dzien nie zalatwil...:)
~gość - 22:33 28-04-2009
U nas ksiądz nie narzucał w czym dzieci mają isć do komuni..jak to jest w wielu parafiach.Mamy pomiędzy sobą ustaliły ze mają być sukienki i najlepiej jednakowe.Przyjechała firma mierząca i większość mam wybrała wzór w którym moje dziecko prezentowało sie koszmarnie-dziewczynka przy kosci-przy tym płacz itp.Zamówiliśmy sukienkę taka jaka chciała kosztowała 200 zł,skromną,nie rzucajacą sie w oczy tylko fason został dobrany tak aby fajnie wygladało i po problemie.Z dwojga złego jeżeli komuś zależy aby dzieci wyglądały jednakowo to już lepsze są alby bo chociaż wszystkie wygladają w nich beznadziejnie,a z krjami sukienek to różnie bywa bo nie wszystkie dzieci są niestety jednakowe.jak mam płacić za albę 200 zł to już wolę zapłącic za sukienkę 250 i wiem że moje dziecko będzie zadowolone.
~gość - 08:29 30-04-2009
Nie zgodzę się z poglądem, że w albach wyglądają dzieci koszmarnie. To nie stare czasy gdzie dzieci wyglądały jak w workach po ziemniakach. Teraz są wspaniałe kroje, tkaniny, dodatki. A interes w porównaniu do sukni wychodzi znacznie taniej. No a przede wszystkim chodzi o duchowe przygotowanie dziecka do Komunii a nie rewie mody!
~gosc - 23:17 30-04-2009
sama miałam komunie w sukience i wcale niebyło to genialne odrazu widać było status majątkowy rodziców a dzieci są okrutne w komentarzach teraz moje dzieci mają przyjęcia i alby to naprawde bardzo dobry pomysł i uniwersalny bo morzna ją odsprzedać w swojej parafi
~gość - 15:10 03-05-2009
Uważam,że alby to jest właśnie dobry pomysł.Dzieci wyglądają prawie jednakowo.Prawie,bo można alby odkupować,niekoniecznie takie same,ale napewno nie ma takiej rewi mody jak w sukniach.Ja kupiłam albę w sklepie z dewocjonaliami i zapłaciłam 100zł.Jest bardzo ładnie uszyta i ozdobiona,a dziecko wygląda w niej bardzo niewinnie i o to chyba chodzi,bo w tym uroczystym dniu nie to jest najważniejsze,o czym większość rodziców zapomina.
~mama - 18:00 10-05-2009
Drogie mamy - w komunii chodzi o jej istotę i przeżycie,dzieci powinny wyglądać skromnie,a alba ,strój liturgiczny ma być właśnie skromny.Większość sukienek właśnie jest bez gustu,są w większości poprostu kiczowate i brzydkie:-( to jeden wielki interes i komercja,a dziewczynki wcale ładnie w nich nie wyglądają , mamusie jeszce przesadzaję z wymyślnymi fryzurami itd....w rezultacie całość w większości nie wypada ładnie.Mamy ,to jest KOMUNIA ,strójcie córki na inne okazje.Nawet się nie obejrzycie jak będzie ślub :-)))
~Anula - 17:49 13-05-2009
W naszej parafii alby właśnie wyglądały jak worki na ziemniaki. Kupiłam sukienkę w której chodziła w białym tygodniu.
~gość - 20:11 14-05-2009
Droga Anulo,a czy córka była bardzo nieszczęśliwa z tego względu,że do Komunii przystąpiła w albie??? Czy to miało aż tak wielkie znaczenie w tej ważnej dla dziecka uroczystości??? No ....ale mamusia i tak zaspokoiła swoje gusta .NIEWIARYGODNE
~mama2 - 22:52 14-05-2009
A ja jestem za sukienkami .Sama miałam sukieneczke uszytą przez mamę. Starsza córka była w pięknej ,skromnej sukieneczce i młodsza w przyszłym roku pujdzie w śnieżnobiałej skromnej sukience.Duchowe przeżycie to jedno a alby są brzydki i wszyscy wyglądają jak młodzi zakonnicy czy zakonnice tyle ,że w białym kolorze.Czemu kombinować skoro od wiek wieków były sukienki i garnitury.Nawet mój dziadek był u komuni w marynarce i krótkich szortach i białych podkolanówkach :).Wole dzisiejsze czasy oczywiście bez przesady narzutka z norki to jest przesada
~zadumany ktoś - 20:48 19-05-2009
do anulki
niewiarygodne to jest co piszesz moja droga...niesmak i juz..
~gość - 17:41 20-05-2009
Kilka dni temu byłam na komunii. Alby chłopców wyglądały jak komże ministrantów. Ale widzę, że więcej emocji budzą dziewczęce, bo przecież córeczki są po to, żeby je stroić??? Dlatego kilka słów o dziewczęcych. Alby dla dziewczynek to były przepiękne, proste sukieneczki. Elementy dekoracyjne w wersji minimalnej. Prostota i skromność jak najbardziej pasujące do okazji, a przy tym świetny gust projektanta tych alb i elegancja stroju. Dla tych konkretnych alb nie widzę konkurencji - w porównaniu z nimi każda sukienka wyglądałyby kiczowato...
~MAMUSKA - 20:18 22-05-2009
uważam, że alby to bardzo dobry pomysł
~gość - 22:43 22-05-2009
takkkkkkkk..bardo dobry...
~dorisa - 18:19 31-05-2009
alby to okropny pomysl
~gość - 19:10 10-08-2009
nie bardzo dobry pomysł dzieci nie idą na modę tylko przyjąć
pierwszą komu nie
~gość - 19:31 10-08-2009
Te alby to jest super pomysł bo dzieci idą jednakowo a nie różnie
ta ma taką a ta ma ładniejszą itd...chodziarz te biedniejsze się
nie różnią od tych bogatych i dzieci są wtedy spokojne i Rodzice i
się nikt nie wyróżnia wtedy a dzieciom się dużo nie pozwala bo to
tylko dzieci my jako Rodzice też mieliśmy komunie i tak nie było a co
teraz się dzieje wszystko dzieci mają to samo ; chodzi o prezenty też
powinny być skromne a nie na Komunie kupują samochody co jeszcze
będzie a może samoloty bo do tego dochodzi już także jak skromnie to
lepiej i każdy się lepiej czuje i dzieci i rodzice to nie jest moda
musicie rodzice na to popatrzeć z tej strony a nie kto najlepiej
wygląda to najlepszy i naj bogatszy wtedy trzeba zobaczyć jeszcze że
są biedniejsze ludzie tu trzeba zobaczyć z tej strony a nie bo komunia
jeden dzień dziecka nie przesadzać to tylko dzieciaki !:)
~gość - 12:05 17-08-2009
Drogi Przedmówco,
masz wielką rację i w pełni się z Tobą zgadzam
:)
ale pisać to Ty nie potrafisz. "są biedniejsze ludzie" - to mnie
rozbawiło najbardziej. hahaha
~gość - 11:23 12-10-2009
u nas proboszcz nie pytał kto chce albę a kto sukienkę, podobno rodzice prosili go o alby 3 lata temu (tak przynajmniej powiedział)i tak ma być już na wieki ? Czy może przymusić że w tym czy innym kościele dzieci idą w albach i nikt nie może nawet dyskutować na ten temat?
~wika - 18:14 17-01-2010
a u nas w tym roku dziewczynki idą w sukienkach ale wszystkie w takich samych koszt takiej sukienki to 180 zł
~gosc - 11:50 19-01-2010
Ja uwazam, za alby sa ok.Ale ja mieszlam w niemczech w naszym kosciele tez dzieci ida w albach, ale jest to nieobowiazkowe.Musze zaplacic 40euro za wypozyczenie, a jezeli alba bedzie uszkodzona to koszt bedzie od100-150euro.Wiec bedac teraz w Polsce kupilam mojej corce albe, ale ona wyglada lepiej jak niektore sukienki tutaj.Wiem , ze moja corka bedzie wygladac skromnie, ale ladnie , a nie w takim worku , ktore nam tutaj zaproponowali.Koszt calego ubioru do komunii kosztowal mnie 280zl jestem bardzo zadowolona.
iko21 - 14:25 21-01-2010
Drogie Mamy, myslę, że przede wszystkim mylimy tu dwie kwestie - duchową i estetyczną. Głęboko wierzę, że dla każdego rodzica najważniejszą rzeczą jest właściwe przygotowanie dziecka do przyjęcia I komuni oraz głębokie przeżycie tej chwili przez samo dziecko jak i jego rodzinę.
Mam troje cudownych dzieci. Syn przyjął juz sakrement Komuni kilka lat temu i wystąpił w Albie ( dla niego kwestia ubioru wogóle nie istniała ), natomiast w tym roku Komunię przyjmie moja córka i tu sprawa ma się zupełnie inaczej. Corka nie chce iść w albie, nie dlatego że życzy sobie "sukni balowej", ale dlatego, że Alba się jej zupełnie nie podoba i znając jej charakter wiem , że jeżeli zmuszę córkę do pójścia w albie, to zamiast skupić się na samej ceremoni, będzie się czuć źle sama ze sobą, dlatego też poszłyśmy na kompromis i wybrałyśmy bardzo skromny model prostej, białej sukieneczki - skromniejszej od niejednej alby i szczęście mojego dziecka jest niopisane. Mała nie skupia juz swej uwagi na ubiorze.
Ten dzień ma być dla naszych dzieci wyjątkowy, nie dajmy się zwariować, każdy rodzic zna najlepiej swoje dziecko i jeżeli potrafi z nim rozmawiać a przy tym zachować odrobinę zdrowego rozsądku, będzie potrafił podjąć właściwą decyzję. Powodzenia
~gosc - 09:20 23-01-2010
skoro strój nie jest najważniejszy to co niech moze w dresie pójdzie.Ja tez nie jestem za albami.a Ty chyba sto lat za murzynami
iko21 - 10:20 23-01-2010
Witaj, Gościu. W swoim poście wcale nie twiredziłam, że strój nie jest ważny - wręcz przeciwnie, myślę że dla dziecka jest bardzo istotny, jednak priorytetem, według mnie jest samo przyjęcie sakramentu. Moim zdaniem to rodzic wskazuje dziecku poprzez swoje podejście do tego tematu co tak naprawdę jest w tym dniu najwazniejsze, a dziecko tylko powiela naszą postawę. Dlatego niezbędny w tym względzie jest zdrowy rozsądek rodzica. Myślę że nasze niezrozumienie się wynikło z tego że moje poglądy wg Ciebie obrazują epokę "100-tu lat za czarnoskórymi"... Pozdrawiam:-)
~gość - 19:22 19-02-2010
Alba to super pomysł- dzieci wyglądają w nich wyjątkowo- jak aniołki a nie jak DISNEYowskie kobietki w sukienkach z kołem które przeszkadza usiąść w ławce kościelnej. A taka alba to kosztuje 12 - 30 zł w lumpeksie- ja sama dzisiaj widziałam w jednym CIUCHOLANDZIE w Gdańsku 11 sztuk na wieszaku- można przebierać w rozmiarach. Albo na Allegro kupić za 60 zł lub nawet taniej jak się obserwuje. Mnie mama to nawet nie kupowała, bo miałam na osiedlu 4 starsze o rok koleżanki które mi oferowały pożyczenie alby. A wianek, rękawiczki to po siostrze miałam. Wszystko zależy od zaradności.
~gośka - 10:06 01-03-2010
Ja też uważam że są alby do komuni,jak były sukienki to była rewia mody a teraz jest sprawiedliwie
~menka - 13:54 03-04-2010
a mi sie tam alby nigdy nie podobały na szczęście ja jeszcze szłam w sukience a 2 lata później wprowadzili te "wstrętne alby" i szczerze nie wyobrażam sobie zeby moje dziecko w tym szło. A poza tym moje drogie mamy przypomnijcie sobie po co wy tak na prawde szłyscie do komunii, ze teraz piszecie takie bzdury o uduchowieniu i takie tam...... a poza tym może dla dziewczynki to dziadostwo wychodzi taniej ale dla chłopca niekoniecznie bo pod albe i tak trzeba dziecku kupić garnitur bo w samych slipkach nie pójdzie..... Na szczęscie ja do komunii swojego dziecka mam jeszcze 3 lata i coś mi sie zdaje ze alby zostaną zniesione bo coraz więcej rodziców sie wykrusza... NA SZCZĘSCIE

Niezbędnik »

Katalog ciuchówKalkulator BMI
Trendy 2012Dopasuj fryzurę
Szukaj wśród 221 742 oddziałów lub poradni

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZostań naszym ekspertem
dukeaeccnieruchomosci_wawzaneta1985nika weronika
dukeaeccnieruchomosci_wawzaneta1985nika weronika
Dołącz do naszego grona