Dobry konsultant   (http://kobieta.wieszjak.pl/forum/thread/8739,Dobry-konsultant.htm)

Karolina - 08:12 17-04-2009
Witam, czy ktoś może polecić dobrego konsultanta feng shui z Warszawy, który naprawdę jest dobry? Jeszcze jedno pytanie na co zwracać szczególnie uwagę przy jego wyborze?
Krycha - 08:24 17-04-2009
Ja poszukuje z Krakowa...
KrzysiekR - 12:49 28-04-2009
Słyszałem że świetna jest pani Katarzyna Devraj, działa na terenie Warszawy - koleżanka była zadowolona.
~Katarzyna - 19:21 19-05-2009
Jeżeli chodzi o konsultacje w Krakowie to chętnie służę pomocą. Podaję maila : twojefengshui@wp.pl
Karolina - 08:24 21-05-2009
Szukam w Warszawy:(.
Małgorzata Gałkowska-Błądek - 12:42 10-06-2009
Wielu konsultantów podróżuje po całej Polsce a nawet za granicę.
Jeśli chce się mieć profesjonalną poradę, warto czasem dopłacić za
przyjazd (można umówić się w kilka rodzin i podzielić koszty a nawet
wynegocjować cenę). W necie jest trochę profesjonalistów. Warto
skorzystać z usługi za którą konsultant wystawi rachunek (ma legalną
firmę a nie kryje się w krzakach :o), ponieważ oznacza to, że bierze
odpowiedzialność za to co robi i ma odwagę podpisać się pod pisemnym
raportem :o)
Jeśli natomiast komuś nie zależy na jakości, jest
mnóstwo samozwańczych ekspertów po dwu- trzydniowym kursie, lub nawet -
o zgrozo - po przeczytaniu kilku książek...
~Kles - 22:29 11-06-2009
Manta a Ty może jesteś konsultantem? masz jakiegoś maila?
Małgorzata Gałkowska-Błądek - 22:47 11-06-2009
Kontakt można znaleźć w profilu :o)
~Kles - 22:50 11-06-2009
:)
Anula88 - 20:37 23-06-2009
Zastanawiam się jakiego rzędu kosztuje jedna konsultacja u dobrego
konsultanta. Kiedyś dzwoniłam do kilku konsultantów w netu i zawsze
tłumaczenie, ze to zależy od stopnia konsultacji i takie tam. Rozumiem,
że kwota może być rożna, ale chyba są jakieś widełki. Normalnie
boję się takiego człowieka zaprosić do domu...ze względu właśnie na
koszt konsultacji...
Małgorzata Gałkowska-Błądek - 21:15 23-06-2009
Konsultant zawsze powinien podać koszt przed wizytą a nie po :o) Koszt z
reguły zależy od powierzchni domu i od zakresu usługi; np. czy chcemy
również urządzić ogród, czy chcemy użyć Wodnego Smoka (bogactwo i
ochrona) itd. To się ustala przed wizytą.
Włodzimierz Buliński - 21:22 23-06-2009
Koszt konsultacji rzeczywiście zależy od tego co ona będzie
zawierać.
Skoro pytasz się o koszt i podajesz swoje oczekiwania to
konsultant powinien określić cenę - nie wiem w czym problem./> często przy kompleksowych analizach można negocjować cenę.
~Ewa - 08:34 26-11-2009
Jakie cechy powinien posiadać dobry konsultant? Na co mam zwrócić uwagę przy konsultacji?
Włodzimierz Buliński - 16:13 26-11-2009
Witaj
konsultant powinien przede wszystkim być etyczny i nie obiecywać "złotych gór" zanim weźmie się za konsultację. Wielu obiecuje cuda nie znając w ogóle sytuacji danego klienta!
Oczywistym jest że wiedza oraz doświadczenie jest niezmiernie istotne ponieważ jest cała masa osób chwaląca się dyplomami. Odnośnie dyplomów to często zdarza się że są to zagraniczne dyplomy które mówią o uczestnictwie w jakimś wykładzie, warsztacie czy spotkaniu z dziedziny Feng Shui. Niezorientowani wezmą to za jakiś cenny dyplom i zaufają takiemu "fachowcowi".
Oprócz kursów stacjonarnych ostatnio pojawiają się metody nauczania korespondencyjnego. Proszę nie mylić tego z kursami których głównym składnikiem jest skrypt tekstowy przesłany do uczestnika takiej formy kształcenia. Ja sam mam za sobą kilka kursów w systemie korespondencyjnym które oprócz materiałów szkoleniowych zawierają też wykłady i dyskusje online z nauczycielem oraz innymi uczniami , multimedialną platformę szkoleniową taka jakiej używają na co dzień biznesmeni z całego świata, oraz zamknięte forum gdzie odbywają się różne dyskusje. Ma się do dyspozycji nauczyciela który pomaga wew wszystkich sprawach. Organizowane są warsztaty w terenie dla poćwiczenia praktyki. Na końcu zdaje się pisemny egzamin który zostaje przedłożony Mistrzowi szkoły.
Jak widać form szkolenia jest wiele i przede wszystkim powinno się zwrócić uwagę na zawartość dyplomu i szkołę która go wydała.

Konsultant powinien zawsze wysłuchać swojego klienta i przedstawić mu wszystkie możliwe formy pomocy które jest w stanie mu zaoferować. Ponadto nawet po odbyciu konsultacji i wysłaniu analizy powinien być w dalszym ciagu do dyspozycji gdyby klient miał jakies pytania lub niejasności.
W wielu przypadkach kontakt niestety się urywa po otrzymaniu zapłaty.
To tyle w skrócie.

pozdrawiam
Włodzimierz Buliński
~Ewa - 12:19 27-11-2009
Miałam okazję spotkać "konsultanta" który przyszedł do koleżanki z wydrukowaną siatka bagua, poprosił o plan mieszkania, spojrzał, coś tam powiedział....że brakuje jakiegoś obszaru - zaproponował kryształki, skasował spora sumę i poszedł....to tak w skrócie....
Włodzimierz Buliński - 15:16 27-11-2009
Ewo, właśnie takie przypadki jak opisałaś zniechęcają ludzi do prawdziwego Feng Shui. Taka sytuacja to po prostu katastrofa i świadczy o takim "konsultancie" że jest beznadziejnym fachowcem ale i beznadziejnym człowiekiem!
~Ewa - 08:30 02-12-2009
Dokładnie jest tak:). Dlatego trzeba "sięgać" po sprawdzonych ludzi.
~gość - 11:18 03-12-2009
Witaj Krycha
czy znalazłaś przez te parę miesięcy konsultanta w Krakowie?
~gość - 12:01 03-12-2009
Witajcie
wegług mnie należy przede wszystkim poprosić o przedłożenie dyplomu ukończenia szkoły feng shui najlepiej w Polsce.Dlaczego w Polsce?Szkoły prowadzone profesjonalnie to szkoły mające program nauki zaakceptowany przez Mistrza opiekuna danej szkoły /np. Yap Chen Hai/, Okres nauki w naszych szkołach to 1-1,5 roku lub dłużej zakończony egzaminem zdawanym przed polskim Mistrzem szkoły.Natomiast certyfikaty czy dyplomy zagraniczne, to tak jak napisał Wlade, weekendowe spotkania, wykłady, seminaria i trudno to porównać z profesjonalną szkołą.
Włodzimierz Buliński - 17:48 03-12-2009
"gościu",
jeżeli chcesz polecić swoją szkołę to chyba w dobrym tonie pasowałoby się zarejestrować, zamiast pisać anonimowo. Inaczej wygląda to trochę dziwnie i raczej nie rzutuje dodatnio na szkołę.
Druga sprawa to taka że nikt tutaj nie pisał że zagraniczne szkoły są złe, a już na pewno nie "Wlade" ;-)
Małgorzata Gałkowska-Błądek - 10:03 03-03-2010
gościu, wartościowy i sensowny dyplom zdobyty w Polsce pochodzi zazwyczaj od osoby która sama studiowała za granicą :o)

Na przykład Pan Jacek Kryg studiował za granicą. Jego dyplom i uprawnienia mają przez to mniejszą wartość?

Są też ludzie, którzy dzięki swojej znajomości języków obcych studiują u mistrzów za granicą z pominięciem polskich "pośredników". Nie widzę w tym nic złego ani podejrzanego :o)))
Włodzimierz Buliński - 13:50 03-03-2010
Ech te dyplomy, dyplomy i dyplomy ....
Znam jednego "konsultanta", który zapewniał że ma ich mnóstwo w swoim gabinecie a w prostej dyskusji o podstawach FS okazał się zwykłym żółtodziobem ;-)

pozdrawiam
Włodzimierz Buliński
konsultant Feng Shui i Ba Zi
Małgorzata Gałkowska-Błądek - 14:17 03-03-2010
Dyplomy aby miały jakąkolwiek wartość powinny być wydawane po zdaniu egzaminu i praktyce. Niektórzy mylą certyfikaty uczestnictwa (certificate of attendance) z dyplomami z prawdziwego zdarzenia. Certyfikat uczestnictwa oznacza, że ktoś wysłuchał iluś godzin wykładów, natomiast ile z tego zapamiętał i przećwiczył to jest inna sprawa. W mojej szkole konsultanci otrzymują dyplom po zaliczeniu i po praktyce :o)
Włodzimierz Buliński - 14:21 03-03-2010
Bardzo dobre podsumowanie Małgosiu !
Ten przypadek o którym pisałem pewnie się tyczył właśnie takich certyfikatów uczestnictwa, zresztą tych "dyplomów" nawet nikt nie widział na oczy, więc sprawa wydaje się być jasna ;-)
AnnaSztandera - 00:40 04-03-2010
Moje doświadczenie z dyplomami jest następujące:

Na początku, gdy było ich mniej, wieszałam je na ścianie. Jakiś czas później, gdy miejsca na jednej ścianie zabrakło, zawieszałam na kolejnych (ścianach). Aż przyszła znajoma klientka, popatrzyła i zapytała: "Coś się pani tak tymi dyplomami poobwieszała?"

Wkrótce, przyszedł czas malowania biura i dyplomy zostały zdjęte, a później ...pozostały w szafie.

Jakiś czas potem pojawił się w moim biurze inny klient. Było to drugie spotkanie, podsumowujące konsultację (pierwsze odbyło się w siedzibie jego firmy). Rozmawiamy, rozmawiamy, wreszcie, pod koniec klient pyta: "A dlaczego nie ma Pani dyplomów na ścianie?

i jak tu dogodzić? ;-) ;-)

z poważaniem,

Anna Sztandera
Włodzimierz Buliński - 14:10 10-03-2010
Pani Aniu,
na szczęście liczy się wiedza oraz zadowolony klient bo to podstawa kazdej profesji.
izabela - 14:55 10-03-2010
Proszę mi jeszcze powiedzieć, czy możliwa jest współpraca konsultanta z architektem? Znajoma buduje dom - ma architekta, który nie zna się na FS. Chciałaby połączyć pracę obu specjalistów...no chyba że są dobrzy architekci, którzy jednocześnie są specjalistami FS.
Włodzimierz Buliński - 15:24 10-03-2010
Witaj Izabelo,
oczywiście że jest możliwa współpraca architekta z konsultantem i to już w momencie stawiania fundamentów można to zrobić. Czasami przekręcenie domu o minimalną wartość potrafi zrobić wiele pożytku.
Ja już miałem parę okazji wspólnie z architektem wprowadzać poprawki aby przystosować dom do potrzeb mieszkańców, wiec nie widzę tu nic niemożliwego a wręcz przeciwnie - same dobre strony!

pozdrawiam
Włodzimierz Buliński
FSRC Practitioner
~kalista - 21:19 14-03-2010
Czy wybierając konsultanta powinnam wybrać takiego z największa liczbą dyplomów i osiągnięć ?
Małgorzata Gałkowska-Błądek - 21:38 14-03-2010
kalisto,

Nie liczy się ilość dyplomów tylko ich jakość. Można mieć setkę dyplomów zdobytych u weekendowych nauczycieli, a można mieć jeden u znanego mistrza. Szukaj konsultanta, który ma legalną firmę i da Ci rachunek - oznacza to, że czuje się odpowiedzialny za to co robi i idzie mu na tyle dobrze (czyli sam dla siebie jest fachowcem również), że uczynił z tego fachu działalność zawodową i potrafi się utrzymać. To będzie znaczyło również, że ma sporą praktykę, nie tylko przeczytaną teorię.
Włodzimierz Buliński - 21:51 14-03-2010
Ja dodam jeszcze że do tych dyplomów i osiągnięć trzeba podchodzić z ostrożnością, ponieważ mnożą się konsultanci, którzy na swoich stronach internetowych używają nieprawdziwych informacji o uzyskanych dyplomach czy odbytych stażach.
To świadczy tylko o profesjonalizmie takiego "fachowca".
~cora - 13:30 15-03-2010
wlasnie przeczytalam na profilu eksperta pana B. ze jest konsultantem feng shui od kilku lat, a z jego strony przeczytalam, ze dyplom konsultanta po kursie korespondencyjnym ma od roku
dziekuje za uczulenie na te sprawy
Włodzimierz Buliński - 15:25 15-03-2010
cora,
dzięki za zwrócenie uwagi! Rzeczywiście w moim profilu wkradł się błąd wynikający ze skrótu myślowego. Jestem od kilku lat pasjonatem tej wspaniałej wiedzy, a od 2008 roku dyplomowanym konsultantem Ba Zi i od roku 2009 dyplomowanym konsultantem Feng Shui. Jednak w przeciwieństwie do niektórych kolegów i koleżanek po fachu, działalność zarobkową w tym zakresie rozpocząłem dopiero po zdaniu egzaminu i uzyskaniu uprawnień zawodowych ( Higher Diploma FSRC u Josepha Yu). Więcej informacji na mojej stronie www.
Zatem przepraszam za nieumyślne wprowadzenie w błąd.

Informację o edycji profilu już wysłałem do redakcji.

pozdrawiam
Włodzimierz Buliński
FSRC Practitioner
www.fengshuiwlade.com

Niezbędnik »

Katalog ciuchówKalkulator BMI
Trendy 2012Dopasuj fryzurę
Szukaj wśród 221 742 oddziałów lub poradni

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZostań naszym ekspertem
dukeaeccnieruchomosci_wawzaneta1985nika weronika