Zadaj pytanie na forumZostań naszym ekspertem
| dukeaecc | kw02 | ja_jagienka | barszym |

Wieszjak.pl Panorama Firm |

Moi znajomi żyją bez ślubu. Urodziła im się córeczka ale jak chcieli ja ochrzcić ksiądz nie chciał się zgodzić właśnie z tego powodu, że to dziecko jest nieslubne. Czy to jest w porządku? Przecież to nie jest wina dziecka? | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
niech spróbują u innego księdza albo w innej parafii, nie każdy duchowny tak reaguje | ||
linki reklamowe | |
no tak bo po co chrzcic dziecko jak sie zyje na kocia lape troche to sprzeczne z prawdziwa wiara | ||
~gość 83.21.*.* |
Obowiązkiem każdego księdza jest ochrzcić dziecko,nieważne czy rodzice mają ślub kościelny czy też nie.Dziecko niczemu nie jest winne.A przecież wiele małżeństw ma ślub cywilny z wyboru,albo dlatego,że nie mogą wziąść kościelnego i co???? też ksiądz ma im dziecka nie ochrzcić??? | ||
~gość 83.21.*.* |
Ksiądz musi ochrzcić dziecko,łaski nie robi. | ||
~gość 62.87.*.* |
I słusznie, że nie ochrzci. Dziecko nie winne, ale rodzice żyją w grzechu. A co stoi na przeszkodzie aby zalegalizować związek i wziąć ślub kościelny. Chcecie ochrzcić dla tradycji, bo wasi rodzice zanieśli Was do kościoła i przyjęliście sakrament chrztu. i prawidłowo, żaden ksiądz nie powinien udzielić chrztu. | ||
~gość 79.186.*.* |
Ksiądz ma obowiązek ochrzcić dziecko. Jeżeli matka jest katoliczka a ojciec ateista, to norma że nie wezmą ślubu. A wina jest tylko i wyłącznie kleru, że ludzie żyją bez ślubu! To kler odpycha ludzi od kościoła! Księża tacy mądrzy, a jak mi mama (była katoliczką praktykująca)umierała na rękach i dzwoniłam żeby przyjechał dać ostatnie namaszczenie, to gdzie był? Frajer nie przyjechał. Dziecko mogą ochrzcić koleżance zakonnicy, oni nie robią takich problemów. Oni są zakonnikami z powołania, a nie dla wyrwania od staruszek ostatnich groszy renty. A chrzest będzie ważny również dla kościoła. | ||
linki reklamowe | |
~gość 79.186.*.* |
Za mało kasy zaproponowali, u mojego kolegi jak ksiądz miał chodzić po kolędzie, to na mszy ogłosił, że wszyscy maja dać po 300 zł. Kolega jak nie dał, to ksiądz powiedział że mu córki do I Komunii nie dopuści. Tylko dewoty teraz obstają za Księżmi! | ||
~um 213.25.*.* |
O życie poczęte tak księża walczą a jak już to dziecię się narodzi do z kościoła wykopują, a gdzie miłosierdzie boskie gdzie powołanie czy to po chrześcijańsku. Głosić wiarę to nie znaczy samemu dekalogu nie przestrzegać. I cóż ci księże to niewinne dziecię zawiniło. Rodzice nie powinni się martwić, chrzest może przyjąć później jak dorośnie tylko czy wtedy będzie chciał iść do kościoła jak się dowie że wtedy został przez kościół odrzucony. | ||
~gość 79.162.*.* |
wiem co to znaczy ale ksiądz powiedział nam że w prawie kościelnym pierwsze dziecko mają ochszcić bo to różnie bywa może się zdażyć, ale drugie jusz nie ja narazie mam ślub cywilny i ksiądz tesz nam nie chciał ochszcić dziecka. Masz racje dziecko niejest niczemu winne ale księża chcąc nas karać krzywdzą dzieci dlaczego odmawiają chsztu? przeciesz oni nie są tacy święci jak pokazują bynajmniej w większości a jak sami robią dzieci to tesz inni kięża odmawiają chsztu ? nie. Nierozumiem tylko tych ludzi którzy robią z siebie takich świętoszków napewno tacy do końca nie są napewno znajdzie się jakiś ksiądz który jest wyrozumiały powodzenia | ||
| Newsletter Moda i Uroda - zamów | Kalkulator BMI |
| Trendy 2011/2012 | Dopasuj fryzurę |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |